Ruim 1,3 miljoen Brusselaars tegen 2060

GDC
© brusselnieuws.be
18/03/2014

Volgens berekeningen van het Planbureau zal het bewonersaantal in het Brussels Gewest tegen 2060 met 14 procent toenemen. Dat is minder dan in Wallonië, maar meer dan in Vlaanderen. De groei zou zo een stuk kleiner worden dan eerder voorspeld.

Tegen 2060 zal de Brusselse bevolking nog met 14 procent toenemen. In Wallonië wordt dat 16 procent en in Vlaanderen 11 procent. Dat blijkt uit berekeningen van het Planbureau. Er zullen naar verwachting ten opzichte van 2013 165.000 mensen bijkomen. Op 1 januari 2060 zou het gewest afklokken op 1.319.867 inwoners.

Vooral het hoge aantal geboortes zorgt voor de sterke stijging in Brussel. Het gewest heeft als enige een positief natuurlijk saldo (meer geboortes dan overlijdens) over de hele periode. Brussel zal ook buitenlandse migratie blijven aantrekken, al worden die aantallen steeds kleiner.

Toch zullen er ook over de hele periode meer Brusselaars naar Vlaanderen en Wallonië blijven verhuizen dan omgekeerd, voorspelt het Planbureau. Brussel heeft daardoor als enige gewest een negatief intern migratiesaldo. Het aantal mensen dat jaarlijks uit Brussel naar een ander gewest verhuist, zal vanaf 2020 zelfs hoger liggen dan het aantal buitenlanders dat Brussel binnenkomt.

Grotere gezinnen
Ook het aantal huishoudens zal door de bevolkingstoename flink stijgen, met 12,9 procent, of 70.000 huishoudens erbij. Dat is minder dan de totale bevolkingstoename, wat erop wijst dat de gemiddelde gezinsgrootte zal stijgen, althans tot 2030. In de andere gewesten neemt de gezinsgrootte af.

Gezinshereniging
De voorspellingen geven lagere cijfers dan eerdere projecties. De projectie 2010-2060 ging bijvoorbeeld nog uit van een veel sterkere bevolkingsgroei voor Brussel. Maar de vooruitzichten op vooral migratiebewegingen zijn sindsdien bijgesteld, zegt Johan Duyck van het Planbureau.

"In de observatiejaren die we toen hadden, waren de gevolgen van de economische crisis nog niet ten volle zichtbaar. Nu zien we de druk op de vruchtbaarheid en migratiebewegingen die de crisis heeft meegebracht. Daarbij heeft ook de wet op de gezinshereniging, ingevoerd in 2011, de migratie flink getemperd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni