Gesluierde vrouw in Sint-Joost-ten-Node (archiefbeeld).

Bewoners van Sint-Joost voor 90 procent van vreemde origine

TDN
© BRUZZ
14/09/2018
Updated: 14/09/2018 10.36u

Liefst negentig procent van de inwoners van Sint-Joost-ten-Node zijn van buitenlandse origine. Dat blijkt uit nieuwe demografische cijfers die Statistiek Vlaanderen ter beschikking stelt. Enkel in de gemeente Watermaal-Bosvoorde is meer dan de helft van de bewoners nog van Belgische herkomst.

Voor het hele Gewest komt het aantal personen van vreemde origine uit op 71,4 procent. Met buitenlandse herkomst wordt bedoeld dat de huidige of eerste nationaliteit van de persoon zelf niet-Belgisch is óf de eerste nationaliteit van de vader of moeder niet Belgisch is.

De gemeente Sint-Joost spant met 90 procent de kroon. Daarachter komen Sint-Jans-Molenbeek (82,4 %), Sint-Gillis (79,8 %) , Brussel-Stad (79,3 %) en Schaarbeek (79,1 %).

De gemeente met het minste bewoners van vreemde origine is Watermaal-Bosvoorde. In de fusiegemeente heeft 42,7 procent van de bewoners een andere herkomst dan de Belgische. Ook Oudergem (50,7 %), Sint-Pieters-Woluwe (52,9 %), Ukkel (56,8 %) en Sint-Lambrechts-Woluwe (57,8 %) scoren relatief laag.

(Lees verder onder de grafiek)

In het Brussels Gewest is gemiddeld 28,1 procent van de inwoners van EU-herkomst, 43,3 procent komt van landen buiten de Europese Unie. Turkije en de Maghreb vormen de grootste groep met een herkomst buiten de Europese Unie (24,5 %).

Vorig jaar meldden 3.629 personen zich voor het eerst aan bij een onthaalbureau in het hele Gewest. Van die inburgeraars waren er 15,2 procent van EU-nationaliteit, 79,3 procent was afkomstig van buiten de EU. De meeste aanmeldingen gebeuren in Brussel-Stad (738), de minste in Watermaal-Bosvoorde (19).

Vreemde nationaliteit

In de Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor zijn ook de percentages van andere nationaliteiten dan de Belgische opgenomen. Van het hele Gewest is 34,8 procent geen Belg. Bijna de helft van de inwoners van Elsene, waar heel veel Fransen wonen, heeft een andere nationaliteit. Ook Sint-Gillis (48,5 %) en Etterbeek (47,3 %) benaderen de vijftig procent.

In Sint-Agatha-Berchem heeft vier vijfde van de inwoners een Belgisch paspoort, geen enkele gemeente telt procentueel meer Belgen. Slechts 19,2 procent van de Berchemnaars is niet-Belgisch. Voor Watermaal-Bosvoorde (19,8 %), Ganshoren (21,3 %) en Jette (23,1 %) ligt het aandeel niet veel hoger.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Origine , nationaliteit , Statistiek Vlaanderen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni