De combinatie van 183 nationaliteiten maakt van het Brussels Gewest een smaakvolle cocktail. Wetende dat de VN 193 erkende lidstaten telt, is onze hoofdstad werkelijk een feest voor de culturele uitwisseling.
JOUW VRAAG. Welke nationaliteiten zijn niet of nauwelijks vertegenwoordigd in Brussel?
Welke nationaliteiten zijn niet of het minst vertegenwoordigd in Brussel?
Volgens de site World Atlas is Brussel met zijn bevolking, waarvan 62 procent niet is geboren in België, nog steeds de meest kosmopolitische stad van Europa, en na Dubai, waar 83 procent van de bevolking buiten de grenzen werd geboren, zelfs de meest kosmopolitische stad van de wereld. De vraag over welke stakkers hier niet vertegenwoordigd zijn, is dan ook zeer legitiem.
Er zijn natuurlijk duizenden sans-papiers in Brussel, de kans bestaat dat die ontbrekende nationaliteiten daarbij zitten. Maar het is een bijzonder kleine kans. In die groep zou er dan bijvoorbeeld een Kiribatiër moeten zitten. De Oceanische eilandrepubliek Kiribati telt zo’n 100.000 inwoners. Als we onze planeet consistent blijven vervuilen, kunnen we met een beetje ‘geluk’ het volkje deze eeuw nog ontvangen. Volgens peilingen bevindt de republiek, met ’s werelds laagste ecologische voetafdruk, zich over honderd jaar onder de zeespiegel en ondervindt het als eerste land de gevolgen van stijgende wateren.
Verder missen we nog iemand uit het Brits Indische Oceaanterritorium, een Maldiviër, een Qatarees, een Belizaan, een Barbadaan, een Grenadaan, een Swaziër, een Nauruaan en een Vanuatuaan. Neen, geen reptielen, wel staatsburgers. De minilanden vanwaar deze bewoners afstammen zijn zo klein dat ze vaak geen hoofdstad kennen. Het Brits Indische Oceaanterritorium kent zelfs geen verkiezingen, omdat er geen vaste inwoners zijn. Ook het vermelden waard is dat hier geen Qatarezen aanwezig zijn. “Pardon? Wat dan met die ambassade op de Franklin Rooseveltlaan die er echt wel mag wezen?” horen we u al denken. “Die medewerkers vallen onder de diplomatieke vertegenwoordiging,” vertelt Patrick Deboosere, oud-demograaf aan de VUB, “en tellen niet mee.”
Over naar de minder vertegenwoordigde volkeren in Brussel. Er loopt hier ergens een eenzame Namibiër rond, en een Bhutaan. De Noord-Koreanen zijn met vier. Op Europees niveau dan, kennen we maar drie Monegasken en drie Liechtensteiners. We zullen het hele lijstje met weinig vertegenwoordigde volkeren niet helemaal afgaan, want dat is zeer lang en relatief. Zo zou men bijvoorbeeld kunnen stellen dat de Liechtensteiners qua vertegenwoordiging het procentueel gezien eigenlijk goed doen, gezien hun lage bevolkingscijfer.
Zijn al die vertegenwoordigde nationaliteiten een normaal verschijnsel in een wereldstad als Brussel? “Ja,” zegt Deboosere. “Zo’n hoog aantal is niet uitzonderlijk voor internationale grootsteden. Je vindt waarschijnlijk een soortgelijke hoeveelheid in pakweg Londen, New York of Parijs. Toch zijn we qua oppervlakte een kleine stad en zijn de cijfers indrukwekkend. Het feit dat de NAVO en de Europese Commissie zich hier gevestigd hebben, speelt zeker mee. Zie het als een extra duwtje in de rug bij de naties om hier vertegenwoordigd te zijn.”
Al bij al kunnen we vaststellen dat de 183 nationaliteiten, opgehoopt op 161 vierkante kilometer, redelijk harmonieus samenleven. En dat siert Brussel. De pendelaar hoeft maar op te kijken van zijn smartphone om wat interculturele verdraagzaamheid te spotten.
VOLGENDE WEEK: Is bloempanch (bloedworst) een echt Brussels recept? En wie ontwikkelde het?
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.
Big City
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Big City , nationaliteit , patrick deboosere , demografie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.