Sinds juli van dit jaar is de piepkleine arthousebioscoop Styx in Elsene gesloten. Officieel om technische redenen, maar de eigenaar gaf toen al aan dat de omschakeling naar digitale projectie hem een te grote investering was. De bioscoop is nu verkocht om zijn schulden aan te zuiveren. De koper zou toegezegd hebben één van de twee zalen te behouden.
Bioscoop Styx opgekocht
Met twee zaaltjes van telkens net geen veertig plaatsen was de Styx een van de kleinste bioscopen in Europa. Maar de zalen zijn niet aangepast om digitaal te projecteren, en dat zou een zware investering vergen van eigenaar-oprichter Claude Diori. "Dat zou 70.000 euro kosten, en ik heb al veel schulden", zegt hij in La Dernière Heure. "In de afgelopen tien jaar heb ik al 300.000 euro verloren."
Diori, die ook directeur is van de bioscoop Actor's Studio in het centrum, zegt een jaarlijkse subsidie nodig te hebben om te overleven. "Ik heb aangeklopt bij de Franse Gemeenschap en de gemeente, maar niemand heeft geld. Ik zie me dus verplicht te verkopen."
De filmfanaat richtte de bioscoop in 1968 op nadat hij vastgesteld had dat de jonge Belgische regisseurs hun films nergens konden vertonen. Die heette toen nog L’Ecran en bevond zich in de Koninklijke-Prinsstraat.
'Winkel op gelijkvloers'
Sinds 1975 huist de Styx in de Gewijde-Boomstraat in Elsene. Volgens Diouri waren er kandidaten te over om het pand over te kopen, "maar helaas had niemand iets te maken met cinema". Dinsdag liet hij weten dan toch een akkoord met een koper te hebben gesloten.
"De koper heeft zich geëngageerd toch minstens één bioscoopzaal te behouden. Ik ben opgelucht. ik denk dat zijn doel is om op de benedenverdieping een winkel te openen en de zaal op de eerste verdieping te behouden. Hij heeft mij ook beloofd dat hij het uithangbord verlicht gaat houden."
Boven de bioscoopzaal bevindt zich nog een appartement met twee slaapkamers en een groot terras. Het geheel is verkocht voor 950.000 euro.
In de halve eeuw dat de Styx bestond, kwamen 2,5 miljoen bezoekers over de vloer, aldus La DH. De bioscoop was bekend voor zijn art house-programmering. Op de affiche stonden vaak films die in het reguliere circuit vrij snel uit de zalen verdwenen. Een specialiteit van het huis waren ook smaakmakers die langer dan een jaar vertoond worden, zoals recent onder meer Boyhood, de film waaraan regisseur Richard Linklater 12 jaar werkte.
Lees meer over: Elsene , Samenleving , Film
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.