Net als in de rest van het land blijft het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen met het coronavirus in Brussel toenemen. Op weekbasis nam het daggemiddelde in Brussel met 23 procent toe, in de rest van het land was de stijging zelfs 42 procent. Professor biostatistiek Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) pleit intussen voor een spoedoverleg om 'zorgenkind Brussel' aan te pakken.
Biostatisticus pleit voor spoedoverleg over Brussel
Er zijn nu 93.455 besmettingen gerapporteerd in België, zo blijkt uit de dagelijkse update van gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 4 september en 10 september zijn dagelijks gemiddeld 680,6 mensen besmet geraakt. Dat is een stijging met 42 procent tegenover de week voordien.
In de hoofdstad is de stijging iets lager. Het Brusselse daggemiddelde in de periode van 4 september tot 10 september bedraagt 154,3 gevallen, wat een toename is van 23 procent. Er werden sinds het begin van de coronacrisis 12.501 gevallen gerapporteerd.
'Brussel zorgenkind'
Biostatiscus Geert Molenberghs wijst er intussen in Het Laatste Nieuws op dat voor de hele Brusselse regio meer dan 5 procent van de geteste mensen positief is. "Men moet daar dringend bekijken wat men kan doen om de verspreiding tegen te gaan. Er is spoedoverleg nodig, want de haard riskeert zo over te slaan naar Vlaanderen."
"In principe zou men in Brussel zelfs naar een oranje fase kunnen gaan. De Risk Assessment Group (met experten van Sciensano, red.) heeft vorige woensdag in haar advies opgeroepen tot het samenkomen van de lokale crisiscellen, maar er is volgens mij meer nodig."
Volgens de professor is vooral de Brusselse kanaalzone - met gemeenten als Molenbeek en Anderlecht - en Sint-Joost-ten-Node problematisch. "We zien er het aantal besmettingen fors toenemen. Het risico bestaat dat die haard zich uitbreidt langs de randgemeenten, naar het Vlaamse hinterland richting Gent. Het virus volgt de wegen van de pendelaars, en loopt soms zelfs parallel met trein- en snelwegverbindingen. De hele regio Brussel moet dringend bekijken wat hij kan doen om de verspreiding tegen te gaan.”
Gemeentes
Op gemeenteniveau berekent Sciensano vanaf nu enkel nog een gemiddelde over twee weken per 100.000 inwoners en niet langer over een week. Op basis van dat weekgemiddelde stelde het Brussels Gewest eerder een grenswaarde van 50 besmettingen per 100.000 inwoners per week in. Donderdag, toen voor het laatst met een weekgemiddelde gewerkt werd, zaten enkel Sint-Pieters-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem daar nog onder.
Uit de meest recente cijfers blijkt dat Sint-Joost-ten-Node met 349 besmettingen nog altijd bovenaan staat, gevolgd door Sint-Agatha-Berchem met (204), Molenbeek (182), Brussel-Stad (177), Schaarbeek (171), Anderlecht (170), Vorst (166), Koekelberg (159) en Ganshoren (151). Onderaan de rangorde bevinden zich Sint-Pieters-Woluwe (100) en Watermaal-Bosvoorde (99). Die laatste gemeente blijft dus als enige onder de kritische grens van 100 besmettingen op 100.000 inwoners.
Hospitalisaties
Momenteel zijn er in totaal in België 260 mensen gehospitaliseerd vanwege het nieuwe coronavirus. Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames van de laatste week is met 9,7 per dag gestegen. In totaal werden in ons land al 19.313 mensen opgenomen wegens COVID-19. In ons land zijn er momenteel 70,6 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners.
Aantal sterfgevallen daalt
Het totaal aantal dodelijke slachtoffers staat nu op 9.925. Het aantal sterfgevallen blijft voorlopig dalen. En dat is wel goed nieuws, aldus Sciensano-viroloog Steven Van Gucht. "We slagen er voorlopig in de besmettingen weg te houden van de risicogroepen." Hij vreest evenwel dat ook het aantal sterfgevallen uiteindelijk weer zal stijgen.
Ook viroloog Marc Van Ranst roept op tot voorzichtigheid. "Sommige critici zeggen dat het huidige hoge aantal corona-besmettingen geen probleem vormt omdat vooral jongeren getroffen worden, en die belanden niet vaak in het ziekenhuis. Maar op termijn verspreidt het virus zich echter onvermijdelijk naar de senioren. Altijd. Kijk naar Spanje."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Sciensano , dagelijkse cijfers , alarmdrempel Covid-19
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.