Brussel-Stad begint met de opmaak van een Bijzonder Bestemmingsplan (BBP) voor de Heizelvlakte. Dat betekent ook dat de Brusselaars zich binnenkort kunnen uitspreken over Neo.
Bral: 'Overheid is rechter en partij in het Neo-dossier'
Brussel-Stad en gewest willen op de Heizel Neo realiseren: een groot shoppingcenter, woningen, een congrescentrum en recreatie. Eind december werd reeds het contract voor het winkelscentrum en de woningen getekend met het geselecteerde bouwconsortium Unibail-Rodamco, Besix, CFE. Om het project te ‘betonneren’ maakt de Stad nu ook nog een BBP voor de Heizelvlakte. De regering had hierom gevraagd.
Het BBP, dat maanden in beslag gaat nemen, begint met een milieueffectenrapport, een studie naar de impact van de plannen op de omgeving, waarbij ook alternatieven worden onderzocht. Over dat rapport en het BBP wordt daarna een openbaar onderzoek georganiseerd.
Maar er staan nog andere effectenstudies en openbare onderzoeken te gebeuren. Het bouwconsortium zal namelijk niet wachten tot het BBP klaar is om de nodige vergunningen aan te vragen. In juni wil Unibail-Rodamco al een stedenbouwkundig attest aanvragen, een soort voorloper van de bouwvergunning. “Dat is niet erg logisch, maar wettelijk kan het sinds kort in Brussel,” zegt Steyn van Assche van Bral. Het is dan ook de vraag wat de waarde is van dit Bijzonder Bestemmingsplan. De Stad ziet het alvast als een formaliteit. “Er zal aan het bouwprogramma niets veranderen,” zei Brussels schepen Philippe Close (PS) zaterdag op de wijkvergadering Laken-Noord. “We zitten bij Neo aan het einde van de procedure. Er zijn verkiezingen geweest. De bewoners hebben dus de kans gehad om zich uit te spreken over het project.”
Bluf of realiteit? Ook Bral vreest dat aan de essentie van Neo nog weinig te veranderen valt. “Het shoppingcenter krijg je niet meer weg. Het is immers gegund. Toch denk ik dat de burgers hier en daar nog kunnen wegen op het project.”
Schijn van partijdigheid
Volgens Bral wordt het hele dossier gekenmerkt door een democratisch deficit. “Voor zo’n project had er vooraf een masterplan met effectenstudie moeten worden gemaakt zodat er in het begin inspraak was geweest.”
Bovendien is er sprake van belangenvermenging. Brussel-Stad en het gewest zijn initiatiefnemer van Neo maar het is de stad die zelf het effectenrapport en het BBP opmaakt. In de begeleidingscommissie zit zelfs iemand van Neo. En het is het gewest dat straks alle vergunningen aflevert. Van Assche: “Ze leveren dus vergunningen af aan zichzelf. De overheid is rechter en partij. Er hangt een verblindende schijn van partijdigheid rond dit dossier.”
Heizel
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Heizel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.