Brandweerman over geweld: 'Het is wachten op de eerste dode'

Lilith Geeraerts, PJS
© BRUZZ
05/11/2019
Ook in:
nl fr

Brusselse brandweerman en vakbondsman Eric Labourdette (VSOA) werkt sinds 1988 bij de Brusselse brandweer. Hij zag het geweld tegenover zijn collega's de laatste jaren escaleren. "De Belgische situatie is onhoudbaar", vindt hij.

"Telkens als we uitrukken voor een brandje, houden we tegenwoordig ons hart vast", vertelt Eric Labourdette, vakbondsman bij de Brusselse brandweer.

"Dit jaar zijn er vier van onze brandweerwagens bekogeld met stenen. Bij manifestaties weten we steevast dat het heibel zal zijn. En ik hoef niet eens over oudejaarsnachten te beginnen..." Het geweld is absurd, vindt Labourdette. "Tijdens de oorlog mag er niet geschoten worden op de ambulanciers, hetzelfde zou moeten gelden voor brandweermannen in het heetst van de strijd. We zijn al verschillende keren moeten vertrekken omdat het geweld gewoon te groot was - gewoon terugvluchten naar de dienstwagen, en weg naar de kazerne."

Dinsdag zijn de cijfers over geweld tegenover brandweerlieden vrijgegeven. In 2019 zijn er al 32 gevallen van geweld vastgesteld, zowel verbaal als fysiek. In 2014 waren er 'slechts' vier feiten bekend. Het aantal gevallen van verbaal geweld is altijd groter geweest, maar de laatste vijf jaar stijgt het fysiek geweld fors.

"Toen ik in 1988 begon, was er nog respect voor mensen in uniform", vindt Labourdette. "Maar nu hebben ouders niks meer te zeggen aan hun kinderen, en de straffeloosheid in het algemeen loopt uit de hand. Wat is de rol van justitie eigenlijk nog?"

Stenenregen

Wanneer de brandweer uitrukt, zou de politie hen moeten bijstaan ter bescherming. In principe mag de brandweer niet uitrukken wanneer ze geen bescherming hebben, maar in Brussel kan het niet anders. Pascal Smet belooft om camera's te installeren om de situatie onder controle te krijgen, maar Labourdette ziet de situatie somber in.

"Een tekort van 300 man bij de politie is niet te verhelpen", vertelt Labourdette. "Vaak zijn de brandstichters ook diegenen die ons met stenen bekogelen - ze stichten brand om ons uit te lokken, iemand belt de hulpdiensten op en we krijgen een regen van stenen over onze wagens. Onlangs kreeg een brandweerman in Laken zelf een slag in zijn gezicht. Zelfs met bewakingscamera's aan permitteert men zich werkelijk alles. Wij zijn bang om buiten te komen, echt. Zonder dienstwapen of een aangepast veiligheidstenue kunnen we niets doen."

"Gelukkig heeft het geweld nog niet verhinderd dat we iemand in nood konden redden", besluit hij, "maar naar mijn mening is het bang afwachten tot de eerste dode valt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , geweld , brandweer , vakbond , VSOA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni