Drie grafdelvers van de gemeente Vorst werden vorig jaar ontslagen, omdat ze tijdens de werkuren zwaar over de schreef gingen. Zo organiseerden ze een barbecue op het kerkhof, gooiden ze met schedels naar collega's en werd er regelmatig alcohol gedronken. Een woensdag gepubliceerd arrest van de Raad van State brengt nog meer details van de braspartijen aan het licht.
Braspartijen en plunderingen door personeel kerkhof Vorst
Bij het schandaal rond het kerkhof in Vorst, dat eigenlijk in de Vlaamse gemeente Alsemberg ligt, waren vijf gemeentewerkers betrokken. Nadat er wansmakelijke foto's waren opgedoken in La Dernière Heure, werd het vijftal eind 2016 op non-actief gezet.
Op de beelden was te zien hoe drie werknemers in een seksueel suggestieve houding liggen op een grafsteen. Ook liep een grafdelver met een schedel rond als ware het een trofee. Het kerkhof van Vorst leek wel hun speeltuin.
Eén van hun collega's kwam regelmatig niet opdagen op het werk of kwam gewoon te laat. De gemeente opende een disciplinair dossier tegen de man, waardoor het schandaal aan het licht kwam.
De gemeentewerker in kwestie kon niet meer leven met het gedrag van zijn collega's, biechtte het schandaal op en staafde de wanpraktijken met foto's. Drie werknemers werden vorig jaar ontslagen.
Necrofiele neigingen
De ploegbaas van de grafdelvers ging echter in het verweer en trok naar de Raad van State. Uit de zittingen die daar plaatsvonden blijkt dat de gemeentewerkers nog meer aan hun kerfstok hebben.
Zo gooide de chef onder meer met een schedel naar een nieuwe medewerker en stelde hij hem necrofiele handelingen voor. "In ruil voor een momentje alleen met een lijk" vroeg de ex-ploegbaas 20 euro. "Doe maar, wij zijn ook al gepasseerd", verkocht hij de wansmakelijke praktijken.
Uit andere getuigenissen blijkt dat de grafdelvers vaak al stomdronken waren voor 14 uur. De ploegbaas viel tijdens zijn achttienjarige carrière eens van de trap. Bij de verzekeringen gaf hij dat in als een werkongeval - de trap was glad -, maar in werkelijkheid bleek de man straalbezopen. Er bleek zelfs een budget vrijgemaakt te zijn voor de aankoop van jenever en rum.
Ook de mazoutketel werd geregeld geplunderd. De chef had zijn collega’s op het hart gedrukt om zich te bedienen als ze brandstof nodig hadden. Bovenop al deze aantijgingen bleek de ploegbaas ook niet verlegen te zitten om racistische of beledigende opmerkingen, seksuele intimidatie en fysieke bedreigingen.
'Humor nodig in ons beroep'
De man ontkende de aantijgingen of noemde ze humoristisch en verkeerd geïnterpreteerd. "In ons beroep heb je humor nodig om de emoties te verwerken", zei hij. Het schedelwerpen deed de man af als een ongelukje. Bovendien hadden zijn oversten hem naar eigen zeggen nooit "onbekwaam dronken" gezien.
De Raad van State vond de verdediging van de ploegbaas over de hele lijn ongegrond en vond het ontslag dan ook terecht. Hij moet nog 700 euro schadevergoeding en 200 gerechtelijke euro kosten betalen.
Lees meer over: Vorst , Samenleving , kerkhof van Vorst , Raad van State
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.