Het Brussels Gewest heeft bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de verdeling van nieuwe MRI-toestellen tussen de gewesten. Dat meldt uittredend Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo). Hij spreekt van een "oneerlijke" beslissing, Brussel kreeg geen enkel toestel toegewezen.
Brussels Gewest naar Raad van State over federale verdeling MRI-scanners
Eind mei legde een Koninklijk Besluit de verdeling van twintig bijkomende MRI-toestellen vast. Vijf toestellen zijn bestemd voor Wallonië en vijftien voor Vlaanderen. Brussel krijgt geen enkele bijkomende MRI-scanner toegewezen. Dat besluit werd genomen door ontslagnemend federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), maar zijn Brusselse tegenhanger Alain Maron is niet te spreken over de verdeling.
"Meerdere instellingen en experten zijn van mening dat België het aantal MRI-toestellen moet optrekken tot 38. Maar om te besparen heeft de federale overheid dat aantal beperkt tot twintig," zo verklaart Maron.
Midden in de nacht
"Vandaag zijn de wachttijden in Brussel al erg hoog. Bepaalde ziekenhuizen zijn zelfs verplicht om 24 uur op 24 onderzoeken in te plannen, ook in het midden van de nacht," zo betreurt de Ecolo-minister, die hekelt dat bepaalde regio's worden bevoordeeld door deze "politieke keuze."
"We zien opnieuw dat bepaalde overheden de rol van het Brussels Gewest in de gezondheidszorg voor alle inwoners van België niet aanvaarden," klaagt Maron aan. "Dertig procent van de patiënten die dagelijks in de Brusselse ziekenhuizen worden verzorgd, wonen niet in het Brussels Gewest," zegt hij. "Als het gaat om diagnostische tests zoals MRI-scans, ligt dat cijfer nog hoger."
'Verslechtering van de zorgkwaliteit'
Minister Maron vindt de beslissing van minister Vandenbroucke "zeer onrechtvaardig." "Ze zal leiden tot een verslechtering van de kwaliteit van de zorg voor de Brusselaars en al wie behandeld wordt in de Brusselse ziekenhuizen."
Het beroep bij de Raad van State werd goedgekeurd door het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en wordt opgevolgd door de Brusselse gezondheidsdienst Vivalis.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Politiek , Alain Maron , Frank Vandenbroucke , MRI , brusselse ziekenhuizen , Raad van State