Bronstige vossen teisteren Kasteel van Laken

© brusselnieuws.be
13/02/2012
Het Kasteel van Laken wordt erg regelmatig opgeschrikt door een loeiend alarmsignaal. Niet inbrekers, maar vossen jagen de veiligheidsdiensten op stang. In tegenstelling tot Vlaanderen en Wallonië zijn vossen in Brussel beschermde dieren. In de huidige paartijd zijn de vossen extra actief.

Zeer regelmatig loopt het alarm af in het Kasteel van Laken. Dat vertelt Dominique Hoste, verantwoordelijke voor het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren Veeweyde in Anderlecht aan brusselnieuws.be.

"In de meeste gevallen lossen de veiligheidsdiensten in het Kasteel het probleem zelf op. Dat wil zeggen: vangen ze de vos. Alleen wanneer de vos ergens gekneld zit, gekwetst of ziek is, doen ze op mij een beroep," vertelt Hoste. "In dat geval haal ik de vos op aan het Kasteel, wordt het dier in Veeweyde verzorgd. Eenmaal genezen wordt het weer in vrijheid gesteld."

Ook wanneer de vos in het koninklijke domein wordt gevangen, wordt hij ter plekke, in de koninklijke tuinen dus, weer vrijgelaten. "Dat hoort zo, want in Brussel zijn wilde dieren bij wet beschermd," aldus Hoste.

'Bewijs dat systeem goed werkt'
Pierre-Emmanuel De Bauw, woordvoerder van het Koninklijk Paleis, bevestigt aan brusselnieuws.be "dat het niet ongebruikelijk is dat het alarmsysteem in het Paleis door een dier afgaat". "Dit bewijst dat het systeem goed werkt," aldus De Bauw. Betekent dat nu dat prins Filip en prinses Mathilde en hun kroost door het alarmsysteem wakker worden gemaakt 's nachts? "Neen hoor. Er is een centraal monitoringsysteem dat de alarmsignalen kan interpreteren. We weten dus meteen dat het om een dier gaat", zegt De Bauw.

Goedgevulde vuilniszakken
Als het koninklijk domein zo populair is bij vossen is dat geen toeval. Een uitgestrekte groene ruimte van 189 hectare - bijna even groot als het hele vorstendom Monaco - de aanwezigheid van goedgevulde vuilniszakken en nauwelijks mensen, meer kan een stadsvos niet verlangen.

Dat de vossen rond het Kasteel een vorstelijk leven leiden, hebben ze paradoxaal genoeg ook te danken aan de regionalisering van de bevoegdheid voor dierenbescherming. "De federalisering van de dierenbescherming zorgt ervoor dat vossen een verschillend statuut hebben in Vlaanderen, Wallonië en Brussel," zegt Bernard Brochier aan brusselnieuws.be. Brochier is veearts-viroloog van het - federale - Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid in Ukkel. Hij voerde begin de jaren 2000 een studie uit over de vossenpopulatie in België.

"Zeker in het Zoniënwoud zorgt dat voor absurde situaties. Een vos in Watermaal-Bosvoorde bij voorbeeld is de koning te rijk. In Hoeilaart (Vlaanderen, red.) geniet hij enkel bescherming tijdens de lente en de herfst, wanneer de puppies worden gezoogd. In de herfst en de winter mogen de jagers erop los schieten. In La Hulpe (Ter Hulpen, Wallonië, red.) zijn de vossen dan weer het hele jaar door een schietschijf voor de jagers."

Kortom, de koninklijke vossen mogen dan het alarm laten rinkelen, rond het Kasteel lopen ze het minste gevaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni