Education First bekijkt elk jaar hoe het wereldwijd gesteld is met de kennis van het Engels. Uit de English Proficiency Index blijkt dat België zich voortaan tot de top tien landen mag rekenen die Engels het best beheersen. Brussel, met een score van 616, staat vlak achter Vlaanderen (644). Wallonië blijft achterop hinken met 575 punten.
Brussel beent bij en komt op niveau van Vlaanderen voor kennis van Engels
Het internationaal taalonderwijsbureau Education First (EF) heeft vandaag de 2020-editie van zijn English Proficiency Index gepubliceerd. Deze analyseert gegevens omtrent de Engelse taalvaardigheid van 2,2 miljoen niet-moedertaalsprekers in 100 landen en regio's. Dit jaar voert Nederland andermaal de ranglijst aan, gevolgd door Denemarken en Finland, met België op de negende plaats.
Voor België betekent dat een stijging van vier plaatsen tegenover vorig jaar, maar ook Brussel specifiek lijkt het beter te doen dan andere jaren. “Het is het eerste jaar dat Brussel beter scoort dan de slechtste provincie van Vlaanderen”, zegt nationaal manager van EF Bert Vanhalewyck. Dat is Oost-Vlaanderen, met een score van 615.
Internationaal karakter
Volgens Vanhalewyck is het toch opmerkelijk dat Brussel zo goed scoort, vooral in vergelijking met andere landen waar een Romaanse taal dominant is zoals in Frankrijk of Spanje. “Mensen die in het Frans opgroeien hebben vaak een grotere afzetmarkt in het Frans. Zo worden er bijvoorbeeld meer films gedubd. De exposure aan het Engels is dan veel kleiner.”
De EF-manager legt uit dat het internationaal karakter van Brussel veel goed zou kunnen maken. “Europa zit in Brussel. Er zit een internationaal publiek en de vraag om een andere taal te leren spreken is groot.” Ook de internationale bedrijvensector zit er volgens Vanhalewyck voor iets tussen, aangezien Engels daarin vaak als voertaal wordt gebruikt en wordt doorgeduwd naar de werknemers.
“Zelf ga ik er prat op om onze drie landstalen te kennen. Het is moeilijk om te bepalen of de kennis van het Engels belangrijker is dan die drie talen, maar veel mensen vinden Engels nuttiger omdat het zo’n internationale taal is”, concludeert Vanhalewyck.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , education first , Engels
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.