| Het Brussels Gewest brengt nu ook een app uit van gratis talenplatform Brulingua

Voortaan ook app voor gratis taallessen Gewest

SDS
© BRUZZ
26/08/2020

Het gratis taalleerplatform Brulingua, dat tijdens de 'zachte lockdown' fiks meer werd gebruikt, bestaat nu ook als mobiele app. Met de app wil Brussels werkgelegenheidsagentschap Actiris het leerproces vergemakkelijken, zodat nog meer Brusselaars de stap zetten om Nederlands, Frans, Engels en Duits te leren.

Het platform Brulingua is sinds 2013 online. In eerste instantie was het enkel bedoeld voor werkzoekenden, maar in 2018 stelde toenmalig minister van Werk Didier Gosuin (Défi) het gratis ter beschikking voor alle Brusselaars.

In totaal hebben tot nu toe 61.550 Brusselaars een profiel aangemaakt. Op Brulingua kun je vier talen leren (Nederlands, Frans, Engels en Duits). Gebruikers vinden er oefeningen voor alle niveaus. Tijdens de lockdown steeg het aantal sessies met 70 procent. Heel wat Brusselaars maakten dus van de nood een deugd door hun talenkennis bij te schaven. Want in Brussel vereist één vacature op twee kennis van beide landstalen.

Om het leerproces te vergemakkelijken, lanceert Actiris nu de eveneens gratis Brulingua-app, zodat gebruikers overal en altijd aan hun zelfstudie kunnen werken.

'Meer kans op werk met kennis Nederlands'

"We willen hen aanmoedigen om door te gaan op dit elan", zegt Grégor Chapelle, directeur-generaal van Actiris. "Brulingua is zowel via desktop als via de app een oplossing. Je kan ook je taalniveau laten testen in de Taalhoek van Actiris en je kan beroep doen op taalcheques voor opleidingen."

"Daarnaast werken we samen met VDAB Brussel, die werkzoekenden kan begeleiden in het Nederlands. Hun taalbad is een uitstekende manier om je kennis van de taal van Vondel te verbeteren. En voor de twijfelaars deel ik nog het volgende cijfer. Een studie van View.brussels, het Brussels Observatorium voor Werkgelegenheid en Opleidingen, heeft berekend dat je kansen om werk te vinden met 34 tot 46 percent stijgen wanneer je Nederlands kent."

"De economische crisis zal tot meer werkzoekenden leiden", zegt Bernard Clerfayt (Défi), Brussels minister van Werk. "Het leren van taalvaardigheden moet verplichte kost worden voor werkzoekenden. Zo worden ze sneller opgepikt door de werkgevers. Met de app Brulingua, die volledig gratis is voor alle Brusselaars, zet Actiris een nieuwe stap richting de digitalisering en kunnen werkzoekenden hun talenkennis verbeteren op het openbaar vervoer, in een wachtkamer of gewoon thuis."

Privélessen en conversatietafels

Brulingua is beschikbaar voor Android en IOS, en zet in op microlearning, een pedagogische aanpak gebaseerd op kortere lessen en oefeningen. Het accent ligt op acties als het schrijven van een cv of jezelf voorstellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Er zijn ook enkele nieuwe functionaliteiten. Zoals Speaky, een sociaal netwerk dat de gebruiker toelaat om in contact te treden met moedertaalsprekers, en zo te oefenen terwijl ze praten over hun interesses. Het systeem van wederzijdse correctie staat hen toe om sneller vooruitgang te boeken.

Naast online cursussen biedt Brulingua ook virtuele lessen aan. Deze kan je zowel in groep als individueel volgen met een coach die de les geeft via telefoon of via het web. Op deze manier wordt de gebruiker aangemoedigd in zijn leerproces. Brulingua is ook offline actief, met activiteiten zoals conversatietafels in alle Brusselse gemeentes. Gezien de coronacrisis vormde Brulingua de meeste van die activiteiten om tot online events, in totaal meer dan 60 sinds maart 2020.

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Economie , Meertaligheid , meertalig , kennis Nederlands , Nederlands leren , Nederlands , Frans , Duits , Engels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni