Het Overlegcomité van de verschillende regeringen zit vrijdagnamiddag samen om de coronacijfers te bespreken. Het lijkt er sterk op dat de maatregelen verstrengd zullen worden. Wat verwachten de Brusselse medische sector, horeca en arbeiders van de nieuwe maatregelen? "We willen dat de overheid controleert of in onze sector de regels worden nageleefd."
Brussel blikt vooruit op verstrenging maatregelen: 'Hopen dat we mogen blijven werken'
Het staat nog niet vast welke verstrengingen de overheid zal nemen. Geruchten doen vermoeden dat de horeca mogelijk opnieuw getroffen zal worden, het aantal nauwe contacten zal worden teruggeschroefd en dat een verplichting van telewerk eventueel opnieuw aan de orde is.
"We moeten vooral een lockdown vermijden, en vermijden dat grote groepen mensen op hetzelfde moment op dezelfde plaats samenkomen," vertelt Kenneth Coenye, hoofdarts van het Sint-Jansziekenhuis. "Het belangrijkste is dat we in Brussel inzetten op de basisregels, want die worden hier nog niet voldoende gevolgd. We zien nog veel mensen zonder mondmasker daar waar het toch nodig is."
"Als we iedereen willen kunnen blijven verzorgen, moeten er natuurlijk wel dringend maatregelen komen."
"Maar ik vrees dat ze de restaurants zullen viseren, en dat is natuurlijk heel erg voor die mensen. Bovendien heb ik de persoonlijke indruk dat de meeste restaurants zich op een correcte manier organiseren. Het is daarom belangrijker om in te zetten op die basisregels, eerder dan restaurants te sluiten," aldus Coenye.
"Als we iedereen willen kunnen blijven verzorgen, moeten er natuurlijk wel dringend maatregelen komen. In onze Brusselse testcentra zien we nu dat 30 tot 40 procent van de uitgevoerde testen positief zijn: dat is een enorm aantal," klinkt het. "Maar ik heb er hoop op dat het met deze regering, en haar nieuwe volksgezondheidsminister en coronacommissaris, beter zal gaan. Ze beloven werk te maken van duidelijke communicatie en maatregelen."
Controle
Voor Marc Van Muylders van Horeca Brussel zijn maatregelen die de horeca opnieuw zouden treffen, geen goed nieuws. "Net zoals iedereen is onze grootste zorg dat de ziekenhuizen overspoeld zouden raken. Maar we weten niet waar de besmettingen plaatsvinden, en dan heeft men steeds de neiging de horeca te beperken omdat daar contacten tussen mensen plaatsvinden."
"Wij betreuren echter dat de tracing van de besmettingen niet vlot verloopt. We vinden het bovendien heel jammer dat we tot hiertoe nog geen feedback hebben gekregen op het bijhouden van gegevens van klanten, want dan zouden we weten vanwaar de besmettingen blijven komen," aldus Van Muylders.
"We hopen dat we verder kunnen blijven werken, maar ook dat de overheid controleert of in onze sector de regels worden nageleefd."
"Er zijn wellicht plaatsen waar het virus meer verspreid wordt, dus we vragen ons af of de horeca sluiten het probleem niet enkel verplaatst? We verstaan het probleem natuurlijk, maar een tweede keer sluiten is nefast voor de sector. Veel restaurants kunnen rekenen op een zekere inschikkelijkheid van schuldeisers, maar ook daar zijn grenzen aan."
"Tot slot zijn we ook een beetje gefrusteerd. Toen we na de eerste golf opnieuw mochten openen, was dat mits het naleven van strenge regels en een strikt protocol. Maar we hebben helemaal niet de indruk dat de overheid controleert of die regels nageleefd worden. We hopen dus dat we verder kunnen blijven werken, maar ook dat de overheid controleert of in onze sector de regels worden nageleefd."
Arbeiders en telewerk
Verplicht telewerk kan volgens William Van Erdeghem, voorzitter van ACV-CSC Metea enkel opgevangen worden mits goed georganiseerd sociaal overleg. "Het is zowel voor de werkgevers als de arbeiders een voordeel als we het sociaal overleg tussen beide partijen even goed organiseren als tijdens de eerste golf," klinkt het.
"Telewerk kan immers in veel industrietakken in Brussel niet toegepast worden, en daar ontstaat dan wrevel over. Bovendien staat niet elk type arbeid toe dat de afstandsmaatregelen gerespecteerd worden. Dergelijke zaken kunnen enkel opgelost worden via sociaal overleg."
Daarnaast denkt Van Erdeghem ook dat het voor de Brusselse arbeiders van belang zal zijn dat, indien de regering zoveel mogelijk telewerk zou verplichten, een aantal tijdelijke maatregelen uit de eerste golf terug ingeroepen wordt. "Een aantal maatregelen rond tijdelijke werkloosheid werd in september bijvoorbeeld teruggeschroefd. Het zou goed zijn als die reguleringen opnieuw in het leven worden geroepen."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , verstrenging coronamaatregelen , Kenneth Coenye , marc vanmuylder , william van erdeghem
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.