In de Brusselse ziekenhuizen was op woensdag 99 procent van de bedden op intensieve zorgen ingenomen. 56 procent daarvan gaat naar covidpatiënten. De laatste dagen worden dagelijks gemiddeld vijf Brusselse patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere provincies.
Dagelijks bijna 5 transfers van Brusselse covidpatiënten naar andere gewesten
Dat schrijft de RTBF. Concreet waren er woensdag minder dan vijf vrije bedden op de Brusselse intensieve zorgen beschikbaar. Volgens federaal gezondheidsinspecteur Pascal Rosière, die onder meer de diensten voor intensieve zorgen in Brussel coördineert, is de situatie vandaag ingewikkelder dan in april vorig jaar.
“Na een jaar crisis is het personeel erg moe. Het absenteïsme van gespecialiseerd verpleegkundig personeel ligt hoog. Ziekenhuizen zien zich eerder genoodzaakt bedden te sluiten wegens gebrek aan voldoende opgeleid personeel,” klinkt het. “Het wordt erg moeilijk om het aantal bedden te verhogen zonder de kwaliteit van de zorg aan te tasten. We verplaatsen patiënten om de druk op de intensieve zorgen te verlichten.”
Rosière meldt dat op dinsdag 20 april vijf patiënten werden overgebracht naar ziekenhuizen in andere provincies. Dat aantal bleef de afgelopen drie dagen stabiel.
Elastisch
In kliniek Sint-Jan werden de vijftien bedden op intensieve zorgen de voorbije weken ononderbroken bezet. “De situatie is erg gespannen,” aldus hoofdarts Kenneth Coenye. “We brengen voortdurend patiënten over naar ziekenhuizen buiten het Brussels gewest. Soms gaat het om jonge patiënten die we niet graag in ambulances stoppen omdat de medische omstandigheden niet optimaal zijn in vergelijking met de zorg die in het ziekenhuis kan worden verstrekt.”
In ziekenhuis Saint-Luc is de bewegingsruimte met 35 bedden op intensieve zorgen iets groter. “Op dit moment is het beheersbaar,” aldus Pierre-François Laterre, hoofd van de intensieve zorgen. “Het jongleren met bedden en omgaan met beperkingen was hier al dagelijkse kost nog vóór de pandemie toesloeg. Onze structuur is elastischer dan die op andere plekken. Wij hebben bijvoorbeeld een afdeling intensieve zorgen voor de pediatrie. Soms laten we daar een volwassene toe of omgekeerd. Wij kunnen makkelijker schakelen dan waar er slechts een klein aantal bedden beschikbaar is.”
Sinds 6 april zitten ziekenhuizen in heel België in fase 2A. Dit betekent dat 60 procent van de bedden op intensieve zorgen momenteel gereserveerd is voor covidpatiënten, tegenover 50 procent in fase 1B. Op woensdag waren 925 van de 1.400 bedden bestemd voor covidpatiënten ingenomen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gezondheid , intensieve zorgen , covid , Kenneth Coenye , pascal rosière , pierre-françois laterre