De Vlaamse regering investeert de komende vier jaar 27,1 miljoen euro in (minstens) 2.500 nieuwe plaatsen met inkomenstarief. Dat zijn plaatsen waar ouders betalen volgens hun inkomen. Tien procent van dat budget gaat vooraf naar Brussel. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) woensdag bekendgemaakt.
Brussel krijgt 2,7 miljoen voor extra kinderopvangplaatsen
In het verleden werkte de Vlaamse regering altijd met jaarlijkse of tweejaarlijkse uitbreidingsrondes voor plaatsen in de kinderopvang. Nu komt er voor het eerst een meerjarenprogrammatie die moet duidelijk maken hoeveel plaatsen er tot 2024 naar welke gemeente gaan.
Van het budget van ruim 27 miljoen euro gaat er vooraf 30 procent naar drie steden: Antwerpen (15 procent), Brussel (10 procent) en Gent (5 procent). Die voorafname bestond ook vroeger al, maar wordt nu gebetonneerd in de regelgeving zelf.
Voor de overige gemeenten werd een nieuw programmatiekader ontwikkeld om de middelen te verdelen. Daarbij wordt uitgegaan van de potentiële behoefte aan kinderopvang met inkomenstarief, rekening houdend met economische, sociale en demografische parameters, onder andere bevolkingsprognoses.
Opvangaanvragen actief opvolgen
Meer en meer gemeenten hebben een Lokaal Loket Kinderopvang dat opvangvragen actief opvolgt. Streefdoel is om tegen eind 2021 in 70 procent van de gemeenten zo'n loket te hebben. Dat moet helpen om beter zicht te krijgen op de lokale nood.
Minimaal 10 procent van het uitbreidingsbudget - dit is 2,7 miljoen euro - wordt voorzien voor nieuwe plaatsen in gemeenten die een grote nood aan bijkomende plaatsen kunnen aantonen. De oproepen hiervoor volgen in 2022 en 2023.
"Ik ben tevreden dat we de groei van het aantal plaatsen in de kinderopvang in een meerjarenperspectief hebben kunnen gieten, zodat mogelijke initiatiefnemers beter weten waar ze aan toe zijn en we de uitbreiding efficiënter kunnen plannen", legt minister Beke uit.
"Hoe meer plaatsen er beschikbaar zijn in de kinderopvang, hoe meer kansen we aan werkende ouders kunnen geven om werk en gezin beter te combineren en hoe meer mogelijkheden werkzoekende ouders hebben om een opleiding te volgen met het oog op een job."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , kinderopvang