Op 1 januari 2011 telde de Stad Brussel 163.219 inwoners, dat waren er dertien procent meer dan vijf jaar eerder. Alleen in Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem groeide de bevolking nog sneller. De Stad is er tussen 2009 en 2010 wel armer op geworden, ten minste als je de inkomsten uit de personenbelasting als parameter neemt.

In 2009 bracht de Brusselaar gemiddeld 160 euro op, in 2010 daalde dat tot 151 euro. Ook de stijging van het aantal leefloners laat vermoeden dat de stad verarmd is: tussen 2006 en 2010 is er een stijging van 35 procent genoteerd. De Stad moet ook jaar na jaar meer bijdragen in de werkingskosten van het OCMW. In 2006 bedroeg de OCMW-dotatie 191 euro per inwoner, in de begroting 2012 is daarvoor 240 euro per inwoner uitgetrokken. Dat is een stijging met meer dan dertig procent. Toch is er geen eenduidig verband tussen de stijging van het aantal leefloners en de OCMW-dotatie. In Anderlecht bijvoorbeeld is het aantal leefloners tussen 2006 en 2010 gestegen, maar is de OCMW-dotatie gedaald. Het OCMW van de Stad Brussel biedt niet alleen sociale hulp, er is ook een uitgebreid netwerk van ziekenhuizen en rusthuizen. De komende zes jaar moet er overigens een bijkomend rusthuis gebouwd worden.

Boven op inkomsten uit belastingen krijgen de Brusselse gemeenten jaarlijks een flinke som geld van het Gewest. Tussen 2000 en 2010 is de dotatie voor de negentien gemeenten met 38,5 procent gestegen. De toename in Brussel ligt onder het gemiddelde. In 2010 kreeg de Stad bijna 34 miljoen euro: dat is minder dan Schaarbeek, dat ruim 37 miljoen euro kreeg.

Op 1 januari 2010 telde de Stad Brussel 106.406 inwoners met de Belgische nationaliteit en 51.267 van vreemde nationaliteit. Opvallend: bij zowel Belgen als vreemdelingen zijn de mannen in de meerderheid. In maar drie van de negentien gemeenten (Brussel, Sint-Joost en Sint-Gillis) zijn er meer mannen dan vrouwen. Een verklaring hiervoor is niet direct voorhanden.

De bevolkingsaangroei is hét politieke topic van de jongste jaren. Bijkomende crèches, scholen en woningen zijn hard nodig, al is er nog altijd een grote leegstand in het gewest. Toch zijn er de jongste twee decennia tienduizend woningen bijgekomen: van ruim 71.000 tot ruim 81.000. De Stad Brussel is een van de twee gemeenten die voldoen aan de eisen van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW) om twintig procent publieke woningen te realiseren - onder 'publieke woningen' vallen zowel de sociale woningen als woningen voor middeninkomens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni