Brussel-Stad weigerde om Maïmoun Mjoti (67) in de echt te verbinden met de nicht van zijn overleden vrouw wegens vermoedens van een gedwongen huwelijk. Het koppel vocht die beslissing aan, om uiteindelijk in beroep gelijk te krijgen. Intussen mag Mjoti zijn nicht Fatima-Zohra Berdouni (48) ook zijn vrouw noemen.
Brussel-Stad moet nonkel en aangetrouwde nicht trouwen
Mjoti verloor zijn vrouw in april 2015 door de gevolgen van kanker. "Maar op haar sterfbed vroeg ze me opnieuw te trouwen, bij voorkeur met haar nicht - de dochter van haar broer", legt de vader van negen kinderen uit aan RTBF. "Dat was logisch: ik zag Fatima-Zohra opgroeien. Ze kent mijn kinderen. En onze familie kent elkaar. Een broer van me trouwde al met een van haar zussen."
Vermoedens van gedwongen huwelijk
Begin 2016 legden Mjoti en Berdouni hun huwelijksverklaring neer op de administratieve dienst van de stad Brussel, maar vier maanden later werd hun trouw geweigerd. Door het grote leeftijdsverschil en het feit dat Berdouni uit Marokko afzakte naar België, vermoedde het Brussels parket dat het om een geregeld huwelijk ging. En dus weigerde de stad om het koppel te trouwen.
Mjoti en Berdouni lieten het daar niet bij. Maar ook een procedure bij de Brusselse familierechtbank bracht niet het gewenste resultaat. De rechter oordeelde dat Berdouni met het huwelijk enkel op een verblijfsvergunning aasde. "Maar ik weigerde ons liefdesverhaal op te geven. We hebben mooie moment beleefd samen met onze families en kennen elkaar al zo lang", aldus Mjoti.
Succesvol beroep
Voor het Hof van Beroep haalde het koppel wel zijn gram. "De rechter stigmatiseerde het gewenste huwelijk omwille van zijn familiale context. Hij noemde het zelfs 'ongezond'. Maar de wet verbiedt geen huwelijk tussen aangetrouwde familie. Dat maakt deel uit van tradities en cultuur, daarover hoeft geen waardeoordeel geveld worden", klinkt het in het vonnis.
Het koppel reageerde opgelucht. "Dit is een grote overwinning voor ons. Ik heb veel aan de laatste wens van mijn tante gedacht. Het is normaal dat de Belgische staat vecht tegen gedwongen huwelijken, maar het deed ons wel pijn dan we niet geloofd werden. Laat ons verhaal een inspiratiebron zijn voor iedereen die wil trouwen", zei Berdouni, die op 4 mei in het huwelijksbootje stapte in Brussel-Stad.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Justitie , Gedwongen Huwelijk , geregeld huwelijk , Maïmoun Mjoti , Fatima-Zohra Berdouni
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.