Brussel bevindt zich op de befaamde kleurenbarometer, waar momenteel druk aan wordt gewerkt, stilaan op de grens met code rood. Dat zei infectiologe Erika Vlieghe woensdag in de Ochtend op Radio 1. Vlieghe vindt het "jammer" dat de situatie in de hoofdstad lang heeft aangesleept, al heeft vingerwijzen volgens haar geen zin. "Dit is niet alleen een probleem van Brussel."
'Brussel zit op de grens met code rood', zegt virologe Erika Vlieghe
De coronacijfers in Brussel gaan volgens Vlieghe al sinds augustus de verkeerde kant uit. "Dat heeft lang aangesleept, en dat is inderdaad jammer", zei ze op Radio 1. Maar vanuit andere steden en gemeenten Brussel de schuld geven van de verstrengde maatregelen, heeft volgens de infectiologe weinig zin. "Het is extra erg in Brussel, maar dat ontslaat andere gemeenten niet van de verantwoordelijkheid. Bovendien zijn er in meerdere grote steden problemen. We moeten ons ervoor hoeden in deze crisis steden of gemeenschappen tegen elkaar uit te spelen", vindt ze.
Het Overlegcomité van de federale en de deelstaatregeringen besliste gisteren om de coronamaatregelen fors op te schroeven. Zo moeten we vanaf vrijdag onze nauwe contacten beperken tot drie en gaan de cafés vanaf dan om 23 uur dicht. "Een noodzakelijke eerste stap om de nieuwe opflakkering onder controle te brengen", aldus Vlieghe. "Ik vind het prettig dat er heel veel bezorgdheid is en dat er ook aandacht gaat naar duidelijke communicatie. Ik ben blij en optimistisch."
Laatste hand wordt gezet aan kleurenbarometer
De befaamde kleurenbarometer - die bepaalde fases in de epidemie moet koppelen aan duidelijke protocollen voor alle sectoren - moet er nu wel zo snel mogelijk komen, vindt Vlieghe. "Dat moet nog een beetje bijgevijld en afgewerkt worden, en ook communicatief klaargemaakt worden. Maar wat mij betreft is dat voor deze week. Ik denk dat we daar niet snel genoeg duidelijkheid in kunnen scheppen."
Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zal het wellicht "nog een heel aantal dagen duren" vooraleer de kleurenbarometer operationeel is. "Die barometer komt aan de muur te hangen. Eens die daar hangt, is het niet de bedoeling dat je die er een week later moet afhalen om nog iets te veranderen. Die moet écht goed zijn", verduidelijkte hij in De Ochtend.
Lees meer over: Samenleving , Erika Vlieghe , code rood
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.