Het treinstation van Brussel-Zuid was in 2019 het meest gevandaliseerde van België. Met de stations Brussel-Noord, Schaarbeek en Brussel-Centraal staan er in totaal vier Brusselse stations in de top tien.
Brussel-Zuid 's lands meest gevandaliseerde treinstation
Lees ook: In beeld: de verloedering in de Zuidwijk
Dat blijkt uit cijfers die senator Bob De Brabandere, voorzitter van Vlaams Belang in Brussel, opvroeg bij federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR).
Brussel scoort op het gebied van vandalisme in de treinstations het slechtst in België. Brussel-Zuid bekleedt de eerste plaats met 237 incidenten. Brussel-Noord staat op de vierde plaats met 105 meldingen, Schaarbeek op de zevende met 91 feiten van vandalisme en Brussel-Centraal sluit de top tien af met 71 meldingen.
Andere stations in het lijstje zijn Charleroi-Zuid (199), Kortrijk (107), Gent-Sint-Pieters (100), Namen (94), Antwerpen-Centraal (82) en Luik-Guillemins (79). Het totaal aantal gevallen is ook met een kleine tien procent gestegen van 1.041 gevallen in 2018 naar 1.137 een jaar later. Het aantal gemelde incidenten in 2020 stond op 1 juni op 455, zo rapporteert spoorwegmaatschappij NMBS.
De oplossing? Meer politie, camera’s, veiligheidspersoneel en vooral meer vervolging.
De kosten voor het verwijderen van graffiti zijn in vier jaar tijd gestegen van 2,5 miljoen euro (in 2014) naar 4,3 miljoen euro (in 2018). De NMBS ziet de kosten voor herstellingen van beschadigingen van rollend materieel licht dalen van 1,4 miljoen euro (in 2014) naar 1,25 miljoen euro (in 2018).
Voor De Brabandere heeft vooral de PS boter op het hoofd. "De reputatie van Brussel slinkt zienderogen. Stad en Gewest moeten hun bevoegdheden maximaal gebruiken om overlast tegen te gaan", reageert de Vlaams Belang-senator. "Dat betekent meer politie, maar ook camera’s en veiligheidspersoneel. Het verzamelde bewijsmateriaal moet in samenwerking met het parket leiden tot vervolging."
Straffeloosheid
Uit het antwoord van Bellot over de kwestie blijkt dat niet voor alle meldingen van vandalisme een administratieve procedure wordt opgestart. Enkele de zwaarste feiten worden vervolgd door het parket. Een bijkomende moeilijkheid is dat de daders niet altijd gekend zijn, wat zowel de administratieve als de gerechtelijke procedure in de weg staat.
Vlaams Belang zal ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) over de kwestie aan de tand voelen, want is van mening dat er te weinig spoorwegpolitie wordt ingezet om de problematiek aan te pakken.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Mobiliteit , Bob De Brabandere , Zuidstation , vandalisme NMBS
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.