Senioren buiten op een rustbank

| Senioren blijven nu beter binnen, maar mensen bieden hun spontaan hulp aan (archiefbeeld)

Brusselaars vormen solidair front tegen coronavirus

ADD, KVDP
© BRUZZ
14/03/2020
Updated: 14/03/2020 13.40u

Op de sociale media bulkt het van Brusselaars die de handen uit de mouwen willen steken om de kwetsbare medebewoners in de stad te helpen, nu alle sociale activiteiten zijn opgeschort. De initiatieven om voor opvang te zorgen, boodschappen aan ouderen te bezorgen of maaltijden aan huis te leveren zijn amper bij te houden. Brusselaars laten zich van hun meest solidaire kant zien.

Het aantal solidariteitsacties dat spontaan ontstaan is via sociale media, is haast niet meer bij te houden.

Na de aankondiging van de nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan duurde het niet lang voor de Facebookgroep "Spreading solidarity - not the virus - Brussels" werd opgericht. Die heeft intussen bijna 1.400 leden. Van die Facebookgroep bestaat ook een Nederlandstalige en Franstalige versie.

Ouderen

Op Facebook circuleren onder meer affiches die Brusselaars aan hun ramen kunnen ophangen. "Beste buur, het coronavirus is gevaarlijk voor kwetsbare mensen en ouderen", staat er op de affiche. "Blijf zo veel mogelijk thuis. Heb je hulp nodig voor boodschappen, eten of wil je gewoon een babbel, dit is mijn telefoonnummer." De affiche werd vertaald naar onder meer het Frans, het Arabisch en het Pools.

qwe

Mensen bieden spontaan hulp aan kwetsbare buren aan

Bij de groep van “Solidarité bxl – Covid-19” kunnen gebruikers doorgeven op welke manieren ze graag een steentje bijdragen. Mensen in nood worden zo in contact gebracht met anderen die een handje kunnen toesteken.

De vrees dat ouderen in sociaal isolement terecht komen leeft bij de Brusselaar. In Vorst is een actie opgezet om brieven te schrijven aan ouderen, die vaak geïsoleerd achterblijven door de verspreiding van het virus. De (vaak ludieke) postkaartjes kan je vervolgens afgeven op opsturen naar de dienst Senioren van de gemeente, die ze dan aan ouderen bezorgt.

Op sociale media bieden Brusselaars ook oplossingen voor ouders die geen opvang vinden voor hun kinderen. "Ik heb jarenlange ervaring in het onderwijs en de kinderopvang", schrijft iemand in een Jetse Facebookgroep. Ze biedt hulp aan voor opvang en thuisonderwijs, en ze is niet de enige.

Facebook helpt

Daarnaast vinden veel Brusselaars hulp op 'meer klassieke' manieren: een post op sociale media. Dat levert mooie beelden en acties op van mensen die elkaar een hart onder de riem steken. (Lees verder onder de beeldengalerij)

Lokale afhaal

En ook de economische impact laat de Brusselaar niet onberoerd. Schaarbekenaar Hugues Flament roept Schaarbeekse restaurants die aan huis (kunnen) leveren maar niet aangesloten zijn bij Deliveroo of Uber Eats op om zich te melden. Het lijstje van die restaurants wordt nu trouwens al in de groep 'La Schaerbeekoise' gedeeld. Flament biedt aan om een website te maken met een bestelknop voor restaurants die dat nog niet hebben.

De Schaarbekenaar roept op tot "solidariteit in deze moeilijke tijden", net als vele andere socialemediagebruikers. Er wordt opgeroepen om massaal buurtwinkels te steunen door maaltijden te laten leveren, en online (lokale) afhaalwebsites te promoten."Denk ook aan de kleine handelaars die tijdens het weekend dichtmoeten", zegt Flament. "Breng hun tijdens de week een bezoek in plaats van massaal naar de supermarkt te gaan", zegt hij verder. "Zij hebben ons meer dan ooit nodig."

Facebookpagina's als 'Take Away for Brussels' of deze gaan op zoek naar creatieve oplossingen voor de lokale horeca en handel. Er wordt reclame gemaakt voor kleine handelszaken en restaurants die aan huis leveren. Wie fietskoeriers zoekt, kan ook op deze pagina terecht. Op Twitter circuleert de populaire hashtag #Jesuishoreca. Wie een pand verhuurt aan een horecazaak wordt gevraagd om een maand geen huur te vragen.

Brussel helpt Brussel

De ideeën om elkaar te helpen in tijden van coronacrisis blijven zich maar opstapelen. Er wordt gezocht naar oplossingen voor mensen die graag een boek willen lezen, maar niet meer naar de bibliotheek kunnen. Of een sociaal werker is bijvoorbeeld op zoek naar tablets voor daklozen. "Alle bibliotheken sluiten. Ik werk met daklozen die daar op het internet surfen en zo een deel van hun dag opvullen. Dat zij zonder internet zitten is ramp."

Organiseer jij ook een actie of ken jij iemand die iets doet? Laat het ons weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , solidariteit , coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni