Het beleid van het nieuwe OCMW van Brussel-Stad is prioritair gericht op vrouwen, kinderen, eenoudergezinnen en daklozen. Er komt een globale aanpak van de gebruikers om te voorkomen dat ze in een sociale waterval terecht komen. Dat bleek woensdag op de OCMW-raad bij de voorstelling van het beleidsplan door de nieuwe voorzitster, Karin Lalieux (PS).
Brussels OCMW zet in op vrouwen, kinderen en daklozen
Het OCMW gaat investeren in transithuisvesting voor vrouwen, die ruim de helft uitmaken van de mensen die geholpen worden en meer dan 90 procent uitmaken van de eenoudergezinnen. Ze worden vaak geconfronteerd met discriminatie en geweld. Daarnaast worden nieuwe oplossingen voor kinderopvang uitgewerkt om deze vrouwen te ondersteunen in hun socioprofessionele loopbaan.
Het OCMW voert ook de inspanningen op om jongeren te ondersteunen in hun schoolloopbaan door onder meer in te zetten in studeerruimten en begeleiding. In samenwerking met de stad komt er een "armoede-bemiddelaar" in de scholen om de dialoog en het vertrouwen tussen ouders en overheid te versterken. Samen met de Fédération Wallonie-Bruxelles zal het OCMW een 'Huis van de tiener' openen aan Bockstael.
Structurele oplossingen dakloosheid
Karin Lalieux wil ook breken met het bestaande systeem van noodhulp en werken aan structurele oplossingen voor daklozen zoals transithuisvesting en Housing First om ervoor te zorgen dat de daklozen op een duurzame wijze van de straat geraken.
De OCMW-voorzitster wil voorts de eerstelijnshulp voor iedereen toegankelijk maken door de huisartsen en specialisten aan te moedigen zich te conventioneren en door de opening van nieuwe medische centra in samenwerking met de openbare ziekenhuizen. Op die manier ontstaat er een echt zorgtraject. Momenteel verstrekt het OCMW meer dan 1.600 maal dringende medische hulp en heeft het meer dan 11.500 gezondheidskaarten.
Het OCMW gaat ook de voorafgaande opleiding versterken voor mensen die een contract onder artikel 60 krijgen, een contract met het oog op de integratie op de arbeidsmarkt. Momenteel stelt het Brusselse OCMW 1.600 mensen te werk via deze formule. Tenslotte wordt ook ingezet op de sociale economie.
OCMW gaat eco
In het plan van Lalieux wordt er ook aandacht gegeven aan een ecologische transitie die doorheen het hele OCMW-beleid zal worden doorgetrokken. Een belangrijk project draait rond de recuperatie van onverkochte voedingswaren om uit te delen aan vereniging.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , OCMW , ocmw Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.