Hij haalde meer stemmen dan burgemeester Fabrice Cumps (PS), zou een lastercampagne hebben opgezet tegen zijn voorganger en is de lokale vazal van Ahmed Laaouej. Anderlechts OCMW-voorzitter Lotfi Mostefa (PS) kwam al vaker onder vuur te liggen, maar staat straks (wellicht) sterker dan ooit.
R.V.
| Lotfi Mostefa, voorzitter van het OCMW in Anderlecht.
De ophefmakende Pano-reportage rond het chaotische OCMW van Anderlecht blijft nazinderen. Het VRT-programma legde bloot hoe vlot undercoverjournalisten een leefloon ontvingen, hoewel ze er geen recht op hadden en bovendien niet in Anderlecht woonden. Van controle was weinig tot geen sprake.
Daarnaast getuigden maatschappelijk werkers over de reusachtige stapel dossiers die ze op hun bord krijgen, het gespannen contact met steuntrekkers en hoe de OCMW-voorzitter er niet voor terugdeinst om persoonlijk in te grijpen bij bepaalde dossiers om die in een stroomversnelling te brengen. Dat mag enkel in uitzonderlijke gevallen, maar bij het OCMW van Anderlecht lijkt cliëntelisme schering en inslag.
Brussels PS-jongerenvoorzitter
De man die vandaag aan de knoppen zit bij het Anderlechtse OCMW heet Lotfi Mostefa. Volgens de reportagemakers blijft het cliëntelisme ook onder hem voortduren.
De PS’er zetelt sinds 2012 in de gemeenteraad en schopt het in 2019 tot vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van de MIVB. Een jaar later wordt hij voorzitter van het sociale woonbedrijf Anderlechtse Haard en sinds juni mag hij zich ook voorzitter van het OCMW van Anderlecht noemen.
Ook binnen de Brusselse PS gaat zijn naam al vroeg in zijn politieke carrière over de tongen, wanneer Mostefa in 2013 – weliswaar slechts voor één jaar – voorzitter wordt van de Brusselse jongerenafdeling van de PS.
“Hij heeft die functie, zoals wel vaker gebeurt, als springplank gebruikt”, zegt een PS-bron. “Het is iemand die veel ambitie toont en daar is niets mis mee. Maar er worden wel vraagtekens geplaatst bij hoe hij zijn weg naar de lokale PS-top heeft gemaakt.”
"Love him or hate him, maar hij is nu de socialistische nummer één in Anderlecht"
Verkleed als vrouw
Na passages als parlementair assistent en kabinetschef van OCMW-voorzitter van Sint-Joost-ten-Node Luc Frémal hoopt Mostefa in 2018 door te stoten in de lokale pikorde. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen haalt hij het onderste uit de kan om vanop de dertiende plaats zoveel mogelijk voorkeursstemmen binnen te rijven in de hoop aanspraak te maken op een schepenpost. Mostefa weet daarbij wie zijn concurrenten zijn, welke partijgenoten in zijn gewichtsklasse meevechten om een schepenambt.
Hij richt zijn pijlen op Mustapha Akouz. Die heeft op dat moment al een legislatuur als schepen achter de rug. Als new kid on the block hoopt Mostefa de plaats van ancien Akouz, die dan al achttien jaar in de gemeenteraad zetelt, in te nemen.
In die campagne schuwt Mostefa de grove middelen niet, duiden meerdere bronnen. “Het ging over verschillende lasteracties”, legt een Anderlechtse bron uit. “Zo liet hij zijn aanhangers affiches van Akouz overplakken met zijn verkiezingsposters. Maar het hoogtepunt was een video van Akouz die onder impuls van Mostefa verspreid zou zijn in de periode voor de stembusslag.”
Op de beelden is Akouz te zien op een feest van de lokale PS-afdeling. Hij is verkleed als vrouw. “Dat feest kan je best omschrijven als socialisme à l’ancienne. Een volkse bedoening”, aldus een bron. “Maar een schepen met Marokkaanse roots die zich als vrouw verkleedt, dat ligt bij sommigen in de Arabische gemeenschap nogal gevoelig.” Met de verkiezingen in aantocht wordt het filmpje volgens La Capitale naar maar liefst 15.000 e-mailadressen verstuurd.
Covid- en energiecrisis
Hoewel Mostefa bij die gemeenteraadsverkiezingen de vierde beste score van de lijst neerzet – hij haalt 64 stemmen meer dan Akouz – wordt hij niet beloond met een schepenambt, maar moet hij vrede nemen met het fractieleiderschap. Ook Akouz grijpt naast een schepenpost, maar krijgt wel het OCMW-voorzitterschap in handen.
Ook dan al is de sfeer in het lokale OCMW eerder turbulent. “Ik zie Akouz als een typische Brusselse PS-socialist van de oude stempel”, reageert een Anderlechtse bron. “Hij trof bij zijn aantreden een cliëntelistisch systeem aan dat al jaren bestond: mensen komen klagen en de OCMW-voorzitter maant de administratie aan om bepaalde dossiers met urgentie te bekijken. Dat was voor zijn komst ook al zo. Het is natuurlijk anders wanneer de OCMW-voorzitter – een politicus – systematisch ingaat tegen de beslissingen van de maatschappelijk werkers.”
Hoewel Akouz in de Pano-reportage zelf zei dat “als men mij cliëntelist noemt, ik trots ben dat ik mensen heb geholpen”, springen anderen voor hem in de bres. Een Anderlechtse bron die tijdens de vorige legislatuur deel uitmaakte van het gemeentebestuur wijst op de context. “Akouz heeft in zowel de covid- als de energiecrisis aan het roer gestaan van het OCMW. Hij heeft op een zekere urgentie moeten antwoorden”, klinkt het.
“Maar nu is het wel Akouz die als zondebok geofferd wordt sinds de Pano-reportage”, pikt een andere bron in. “Dat is de PS-strategie: wanneer er dingen aan het licht komen, zoeken ze een zondebok.”
Lees verder onder de foto
Laaouej
In juni verkast Akouz naar het Brussels Parlement en neemt uitgerekend Mostefa zijn rol als lokaal OCMW-voorzitter over. Mostefa heeft in tussentijd mogen opwarmen als voorzitter van de Anderlechtse Haard, een post die hij ondanks zijn nieuwe baan gewoon vasthoudt. "Opnieuw dient deze functie als niets meer dan een springplank", zegt een PS'er.
Verschillende politici die BRUZZ sprak, vertellen hoe Mostefa in de afgelopen legislatuur ook als vazal van Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej werd uitgespeeld in Anderlecht. “Bij de protesten tegen Good Move moest hij van Laaouej in de volkswijken tegen het beleid en dus tegen zijn eigen PS-burgemeester ingaan.”
“Dat is typische Laaouej. En zijn strategie werkt – kijk maar naar hoeveel sjerpen we na de verkiezingen van oktober in handen hebben”, zegt een PS-bron. “Overal heeft hij zijn mannetjes, die het leven van persoonlijke concurrenten zuur moeten maken. In Anderlecht is dat Mostefa versus PS-burgemeester Fabrice Cumps. In Sint-Gillis is het bijvoorbeeld Myriem Amrani versus PS-burgemeester Jean Spinette”, klinkt het.
‘Voyou’
De aanpak loont ook voor Mostefa. Terwijl het Anderlechts OCMW op instorten staat, verovert hij bij de verkiezingen in oktober 3590 voorkeursstemmen, 178 meer dan Cumps. “Love him or hate him”, aldus een bron. “Maar hij is nu de socialistische nummer één in Anderlecht.” Volgens de ene omdat hij “dichtbij het volk” staat. Volgens de andere omdat hij “een communautarist ten top” is.
Bij de stembusslag moest Mostefa enkel MR-kopstuk Gaëtan Van Goidsenhoven laten voorgaan. Die twee hadden in de weken voor de verkiezingen overigens een aanvaring tijdens een gemeenteraadszitting, toen Van Goidsenhoven Mostefa uitmaakte voor ‘voyou’ (boef) en hem een “uitbuiter van menselijke miserie” noemde.
Ondanks de commotie rond de Pano-reportage is Mostefa gewoon op weg naar zijn eerste schepenpost in Anderlecht. Naar verluidt wil hij die combineren met zijn rol als voorzitter van de Anderlechtse Haard. Voor Van Goidsenhoven, die binnenkort voorzitter wordt van de gemeenteraad, staat de schepenpost voor Mostefa sinds de onthullingen ter discussie.
“We houden de ontwikkelingen en mogelijke gevolgen natuurlijk nauwlettend in de gaten”, klinkt het. “We wachten op ophelderingen in de nabije toekomst.” BRUZZ nam contact op met Lotfi Mostefa, maar kon geen reactie losweken.
Lees meer over: Anderlecht , Politiek , Anderlecht , OCMW
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.