Het Brussels Parlement vraagt in een resolutie, die vrijdag werd aangenomen, om van 8 mei een wettelijke en betaalde feestdag te maken. Naast het Irisfeest viert Brussel die dag ook de geallieerde overwinning op nazi-Duitsland. Enkel Vlaams Belang en Agora onthielden zich bij de stemming.
Brussels Parlement wil dat 8 mei wettelijke en betaalde feestdag wordt
Guy Vanhengel (Open VLD), die het voorstel van resolutie indiende, herinnerde het parlement eraan dat 8 mei sinds 1974 geen betaalde feestdag meer is in België.
Omwille van de historische en symbolische betekenis – 8 mei 1945 markeerde het einde van de Tweede Wereldoorlog – besloot het Brussels Gewest in 2003 al om van 8 mei zijn feestdag te maken. Een signaal dat Brussel bouwt aan een gewest dat openstaat voor alle culturen en zich verzet tegen alle vormen van extremisme.
Het parlement vraagt nu in een resolutie om van 8 mei ook een wettelijke en betaalde feestdag te maken. De federale regering stelde immers in haar beleidsverklaring dat deelstaten van hun feestdag een betaalde feestdag kunnen maken zonder budgettaire meerkost.
Federale regering moet knoop doorhakken
Met het goedgekeurde voorstel van resolutie op zak, kan de Brusselse regering de discussie op federaal niveau aangaan. “Het kan daarbij twee kanten op,” legt Open VLD-woordvoerder Frederik Ceulemans uit, "ofwel volgt de federale regering haar regeerakkoord en bepaalt men op federaal niveau de regels waarbinnen de deelstaten een eigen feestdag kunnen organiseren, ofwel gaat de federale regering er vol voor om van 8 mei meteen een nationale wettelijke feestdag te maken.”
Voor die laatste piste zou federaal minister van Werk en Economie, Pierre-Yves Dermagne (PS), wel te vinden zijn. “Of 8 mei een extra wettelijke feestdag wordt, of een bestaande vervangt, zal ook federaal en in overleg met de sociale partners moeten worden bekeken,” laat Ceulemans nog weten.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Politiek , 8 mei , Irisfeest