De commissie Algemene Zaken heeft maandag de resolutie unaniem goedgekeurd die stelt dat 8 mei een officiële feestdag moet worden. De Brusselse regering zal nu daarover het gesprek aangaan met het federale niveau. Of deze dag bovenop of in de plaats van een andere betaalde feestdag komt, moet nog blijken.
Commissie keurt resolutie goed voor 8 mei als betaalde feestdag
Op 8 mei krijgen de Brusselse ambtenaren betaald verlof en is er het Irisfeest. Maar de regeringspartijen willen daar een betaalde feestdag van maken voor iedereen, om zo gepast de bevrijding van het naziregime in 1945 te herdenken.
De commissie Algemene Zaken keurde die resolutie nu unaniem goed. Als die ook in de plenaire wordt goedgekeurd, een formaliteit, mag de Brusselse regering de discussie aangaan met het federale niveau. Daar valt uiteindelijk de beslissing, maar in het regeerakkoord staat alvast dat de deelstaten die mogelijkheid moeten krijgen.
"Dat debat wordt kortelings gevoerd", stelt Guy Vanhengel (Open VLD), die samen met de andere meerderheidspartijen het voorstel van resolutie indiende. "Of 8 mei dan volgend jaar of pas het jaar erop een wettelijke feestdag wordt, kan ik niet zeggen."
Ruilhandel
Wat ook nog niet duidelijk is, is of de dag bovenop of in de plaats van een andere feestdag komt. Dat wordt later nog bepaald door het sociaal overleg, maar er circuleren wel al ideeën. "We zouden bijvoorbeeld Pinkstermaandag in ruil kunnen geven", stelt Vanhengel, "dat wordt dan een gewone werkdag."
Mede-indiener Juan Benjumea-Moreno (Groen) ziet ook brood in een ruil met één van de feestdagen die op een zaterdag of zondag vallen, en nu meestal als brugdag of op het einde van het jaar wordt ingezet.
"De feestdag kan er ook bijkomen", gaat Benjumea-Moreno verder. "België heeft tien feestdagen, minder dan de buurlanden, dus daar is marge. De hele operatie moet dan wel budgetneutraal zijn, maar die neutraliteit kan ook op een andere manier bekomen worden, bijvoorbeeld via de berekening van de algemene lasten. Maar dat is voer voor het sociaal overleg."
Ook in het Vlaams Parlement diende Groen trouwens een voorstel van resolutie in om van 8 mei een feestdag te maken. Dit naast de decennia-oude wens van Vlaanderen om van 11 juli een wettelijke feestdag te maken.
Lees meer over: Brussel , Politiek , wettelijke feestdag , Irisfeesten , 8 mei , tweede wereldoorlog