Brussels Summer Festival zorgt voor geluidsoverlast

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
10/08/2011
Terwijl de organisatoren van het Brussels Summer Festival (BSF) de laatste voorbereidingen treffen voor het tiendaagse muziekfeest, zetten de buurtbewoners zich schrap. Ze zijn de geluidsoverlast van de versterkte muziek meer dan zat.

Vorig jaar beloofde de Brusselse schepen van Toerisme Philippe Close (PS) meermaals dat de concerten van het festival voortaan om halftwaalf, uiterlijk middernacht afgelopen zouden zijn. Maar het bewonerscomité Villa Hermosa-Koudenberg-Regentlaan-Jubelpark, dat opgericht werd uit protest tegen de muziekoverlast in de stad, stelde tot zijn ontzetting vast dat er dit jaar ook weer vier concerten pas om elf uur beginnen. "Het is hier tijdens het festival lawaai van 's middags tot een uur 's nachts," vertelt François Fierens, die een B&B op de Koudenberg heeft. "Ooit rende een gast woest weg. Sindsdien sluiten we tien dagen."

Luc Van de Velde woont een stukje verderop, aan de Regentlaan, maar ook hij heeft naar eigen zeggen geen leven tijdens het festival. "Ik ben zelfstandige en werk van huis uit. Ik word hoorndol van die bassen. En het ergste is dat het tot 's avonds laat doorgaat. Iedereen heeft toch recht op slaap." Lorne Walters klaagt over geluidsoverlast in het Jubelpark op zondagmiddag. "Parken waren toch ooit bedoeld als een oase van rust," zegt hij.

De bewoners vonden inmiddels steun bij Arau, een vereniging die opkomt voor de leefbaarheid van de stad. Isabelle Pauthier: "De omwonenden moeten het lawaai ondergaan zonder dat ze erom gevraagd hebben, uren aan een stuk, meer dan tien dagen lang." En het is natuurlijk niet alleen het BSF. Uit een telling van het comité blijkt dat er vorige zomer in drie maanden tijd 28 evenementen met geluidsoverlast waren.

Is er dan geen regelgeving? "Jawel, maar ze is moeilijk afdwingbaar en er zijn amper controles, ook niet van Leefmilieu Brussel overigens," zegt Pauthier. "Bovendien zijn er uitzonderingen. Zo moet het na tien uur stil zijn op straat, maar de burgemeester kan van deze regel afwijken. Dat doet hij dan ook geregeld. Evenementen met luide muziek worden gezien als citymarketing. Voor de politici is het een verkiezingsstunt."

Brussels Summer Festival 2011

De tiende editie van het Brussels Summer Festival, dat in 2002 het levenslicht zag onder de naam Eu'ritmix, heeft een veelbelovend programma. Muziekliefhebbers kunnen er genieten van verschillende muziekstijlen. Van Hippie Hop tot Jack Kerouac.Maar het tiendaagse festival brengt niet alleen muziek en plezier naar de mensen. Voor de buurtbewoners vormt het festival ook een bron van hinder door te hoge decibels en het wangedrag van sommige festivalgangers. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Cultuurnieuws , Brussels Summer Festival 2011

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni