Brusselse bevolking groeit nog sneller dan verwacht
De voorbije jaren groeide in Brussel het besef dat het gewest tegen een echte bevolkingsexplosie aankijkt. In zijn beleidsverklaring van woensdag noemde Brussels minister-president Charles Picqué die nog dé toekomstuitdaging voor het gewest.
Tot nu toe werd aangenomen dat de Brusselse bevolking in de periode 2007-2020 met 170.000 eenheden zou groeien. Her en der wordt ondertussen ook geopperd dat die projectie wel eens een onderschatting zou kunnen blijken.
Op vraag van brusselnieuws.be zocht VUB-demograaf Patrick Deboosere uit hoe groot die toename dan wel wordt. De onderzoeker, die zich baseert op cijfers van het Brussels Instituut voor Statistiek (Bisa), concludeert dat de groei momenteel nog eens met 30.000 eenheden wordt onderschat.
Migratie en geboorten
"De sterkere aangroei wordt voor twee derde verklaard door de hoge migratie. En die komt - anders dan vaak wordt gedacht - voor het grootste deel uit België zelf en van binnen de Europese Unie," zegt Deboosere. "De natuurlijke groei van de bevolking is de verklaring voor het resterende derde."
Van de 35.000 mensen die in 2007 in het Brussels gewest aankwamen, waren er 23.000 afkomstig uit de Europese Unie. "Daarbij komt dat net die migranten meestal jong zijn en nog geen kinderen hebben," legt Bisa-onderzoeker Xavier Dehaibe uit. "Dat blijft natuurlijk niet zo en op die manier zorgt de immigratie op haar beurt ook voor een hoger geboortecijfer."
Deboosere benadrukt dat de projecties sterk afhankelijk blijven van de economische en politieke situatie. Zo kan een strenger migratiebeleid een zekere impact hebben op de groei.
Het bevolkingscijfer voor 2009 in het gewest is 1.069.926. Dat betekent een stijging van twee procent met het jaar ervoor. Dat groeipercentage is dubbel zo groot als in de rest van het land. 2009 is ook het jaar waarin voor het eerst het historische bevolkingsrecord uit de jaren 1960 werd overtroffen.
Volgens Deboosere is het aantal werkelijke inwoners nog hoger omdat personen uit het wachtregister, zoals asielzoekers, niet zijn meegerekend. Vandaag bedraagt hun aantal circa 20.000.
Ook studenten die voor een groot deel nog bij hun ouders gedomicilieerd zijn, worden niet meegeteld in het officiële cijfer. "Terwijl dat er vandaag toch veel meer zijn dan vroeger," weet Deboosere. "Brussel is vandaag de grootste studentenstad, met 70 à 80.000 studenten.
Onderwijsoverleg
Dat Brusselse bevolking nog sneller stijgt dan verwacht maakt het hele debat over de toekomst van Brussel alleen maar urgenter. "De gevolgen zijn het grootst in het onderwijs," zegt Deboosere. "Deze cijfers tonen aan dat het geplande overleg van Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) met zijn Franstalige collega Marie-Dominique Simonet (CDH) en Brussels minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD) geen seconde te vroeg komt."
Ook op het vlak van huisvesting vormt de steeds sneller groeiende bevolking een enorme uitdaging, weet Deboosere. "Vooral voor de laagste inkomens dan. Die vinden nu nauwelijks nog een woning onder de 500 euro. Terwijl er voor de middeninkomens toch wel wat inspanningen zijn gedaan de voorbije jaren."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.