Steven Van Gucht, sinds 2010 aan het hoofd van de Dienst Virale Ziekten bij Sciensano

Brusselse burgemeesters betreuren uitspraak Van Gucht: 'We sensibiliseren al maanden'

ZM
© BRUZZ
28/09/2020

De burgemeesters van Schaarbeek en Molenbeek zijn niet opgezet met de uitspraken van viroloog Steven Van Gucht. Hij zegt dat de strengere coronamaatregelen in Brussel niet zullen baten als er niet goed gecommuniceerd wordt naar alle gemeenschappen van de hoofdstad. "Inzetten op lokale influencers en imams? Dat doen we al sinds maart."

Steven Van Gucht opperde in Het Laatste Nieuws dat er beter moet ingezet worden op de communicatie naar alle bevolkingsgroepen van onze hoofdstad, maar Rachid Barghouti, woordvoerder van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS), en burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne (Défi) vinden het jammer zoiets te moeten horen na al hun sensibiliserend werk.

“Ik zat zelf samen met verschillende imams om hen te sensibiliseren over de coronamaatregelen”, zegt Jodogne. “We sturen nieuwsbrieven en flyers uit naar zoveel mogelijk mensen en dat in zoveel mogelijk verschillende talen. In een moskee waarvan we weten dat de bezoekers bijna allemaal uit Albanië komen hingen we bijvoorbeeld affiches in het Albanees.”

'Ik zat zelf samen met verschillende imams om hen te sensibiliseren over de coronamaatregelen.'

Cécile Jodogne (Défi), burgemeester van Schaarbeek

Cecile JODOGNE BRUZZ ACTUA 1662

Beide burgemeesters hameren erop dat ze alle bevolkingsgroepen willen informeren, dus ook andere religieuze spilfiguren uit bijvoorbeeld de protestantse of joodse gemeenschap en jongeren. Deze laatste groep hopen ze te bereiken via sociale media. “Maar lang niet iedereen heeft toegang tot sociale media, dus ook de mensen op het veld zijn belangrijk, zoals stadswerkers die gaan praten met de mensen in de wijk.”

Werk achter de schermen

Maar waarom zien we dan geen positieve gevolgen van deze aanpak? Barghouti herinnert ons eraan dat veel kerken al maanden gesloten zijn, en er dus grotere campagnes nodig zijn die inzetten op verschillende verenigingen. Hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven beaamt dat het sensibiliseren van moeilijk bereikbare doelgroepen al sinds de start van de crisis een belangrijk punt vormden. “Via de gemeentes staan we in contact met invloedrijke figuren, maar we moeten nog een stap verder proberen gaan. Daarom leiden we nu ook meer stadswachters op om de buurt te informeren over corona.” Neven voegt toe dat er de komende weken op dat vlak nog meer zal gebeuren, “maar er speelt zich veel meer af achter de schermen dan mensen denken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronamaatregelen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni