Brusselse wedkantoren zagen de laatste maanden hun inkomsten soms dalen tot 30 procent, omdat ze sinds 1 oktober verplicht zijn om foto's te trekken van hun klanten. Een rechter vernietigde de maatregel nu wegens schending van de privacy.
Brusselse gokkantoren tevreden met schrapping identificatieregels van spelers
"Laat ons de kwestsbare spelers beschermen. Toon een identiteitsbewijs aan de beheerder", staat op een briefje dat aan de deur hangt van gokkantoor Ladbrokes op het Vossenplein in Brussel. Om binnen te raken, moet je aanbellen. Een viertal klanten kijkt zorgvuldig naar de verschillende schermen met uitzendingen van wedstrijden en scores, hopend op het grote lot.
"Ik kom hier niet vaak, af en toe eens", zegt een van de mannen, zijn blik gefixeerd op de uitslagen. "Ik ben blij dat de wet niet meer van kracht is, want dat is een zware inbreuk op de privacy."
Zo denkt de medewerker achter de kassa er ook over. "Veel klanten bleven thuis. De nieuwe regeling schrikt mensen af. Nu begint het gelukkig opnieuw wat op gang te komen."
Identificatieregels
Sinds 1 oktober zijn wedkantoren verplicht om alle klanten te fotograferen, hun identiteitskaart te kopiëren en hen een register te laten ondertekenen. Alle gegevens worden tien jaar bewaard. Op die manier wil de overheid controleren of de betrokkene niet voorkomt in de EPIS-database. In die database staan de gegevens van onder andere mensen met zware speelschulden. Het controlesysteem bestaat al veel langer voor casino’s, speelautomatenhallen en gokwebsites.
Volgens de Beroepsvereniging van Wedkantoren (BVWK) is die wetgeving in strijd met de privacy. Daarom spande de organisatie midden oktober vorig jaar samen met 202 onafhankelijke makelaars een kort geding aan tegen de Belgische staat bij de rechtbank van eerste aanleg van Namen, om zich te verzetten tegen de identificatieregels. Die zaak hebben ze dinsdag gewonnen.
"Ik zal niet dulden dat getroffen families en hulpverleners weer lijdzaam moeten toezien hoe kwetsbare gokverslaafden zich ruïneren in wedkantoren"
De BVWK zegt dat het voorstander is van initiatieven die de consument beter beschermen, maar noemt de wetgeving disproportioneel vergeleken met de doelstelling. "Eigenlijk heb je alleen de naam, voornaam, geboortedatum en eventueel het rijksregisternummer nodig om na te gaan of er iemand in de EPIS-database staat", zegt Tom Stammeleer van de BVWK. "Een foto is helemaal niet nodig."
De organisatie wijst daarnaast op een inconsequentie, de wetgeving is namelijk niet van kracht voor de nationale loterij en krantenwinkels.
Door de wetgeving hebben de wedkantoren volgens Stammeleer gemiddeld tussen de 20 en 30 procent verlies geleden, ook in Brussel. Dat verlies heeft ook een impact op de inkomsten van het Brussels Gewest, maakt Stammeleer zich sterk. Zo werden de inkomsten uit spelen en weddenschappen in 2023 geraamd op ongeveer 30 miljoen euro.
Goklobby
Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) liet aan Het Nieuwsblad al weten dat hij in beroep gaat tegen de uitspraak van de Naamse rechter. "Mijn maag keert om als ik lees dat de gok-lobby vreest dat ze geld zal verliezen, wanneer ze gokverslaafden moet weigeren uit haar wedkantoren."
"Het cynisme van de sector verbaast me echter allang niet meer", aldus nog Van Quickenborne. "Ze bestrijden al jaren systematisch elke beslissing die we nemen om kwetsbare mensen beter te beschermen. Maar ik zal niet dulden dat getroffen families en hulpverleners weer lijdzaam moeten toezien hoe kwetsbare gokverslaafden zich ruïneren in wedkantoren."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , gokkantoren