| Jonge Brusselaars werken dit weekend samen met de stad Blankenberge en de lokale politie. Dat meldt Vinz Kanté zaterdagmiddag via Instagram.

Brusselse jongeren staan preventiedienst Blankenberge bij

VGS
© BRUZZ
15/08/2020
Updated: 16/08/2020 21.24u

Een team Brusselse jongeren stond dit weekend de preventiedienst van de Stad Blankenberge bij. Het gaat om een project van het stadsbestuur, de lokale politie en een aantal Brusselse jongeren. “We wilden zoveel mogelijk nabijheid creëren tussen de Brusselse jongeren en de jeugd uit Blankenberge,” zegt initiatiefnemer Vinz Kanté.

Het initiatief kwam er nadat tientallen Brusselse jongeren vorig weekend amok maakten in de kuststad. Vinz Kanté, radiomaker bij Tarmac van de RTBF, is een van de organisatoren. “Ik merkte dat er spanningen bleven bestaan tussen de inwoners van Blankenberge en Brusselse jongeren,” vertelt hij. “Ik heb heb het geluk gehad om de burgemeester (Daphné Dumery (N-VA), red.) te mogen ontmoeten en zij was meteen enthousiast om samen een initiatief op poten zetten.”

Dat initiatief vond het voorbije weekend, zaterdag 15 en zondag 16 augustus, plaats. De betrokken jongeren waren niet alleen afkomstig uit Brussel: ook jongeren uit Grimbergen, Neder-Over-Heembeek en Mechelen namen deel aan het project. “Allemaal hebben ze migratieachtergrond en zijn ze perfect tweetalig. We wilden zoveel mogelijk nabijheid creëren tussen de Brusselse jongeren en de jeugd uit Blankenberge,” aldus Kanté.

De sfeer zat goed

Concreet werkten de Brusselse jongeren dit weekend dus, net zoals vele Blankenbergse jongeren tijdens de zomer doen, als jobstudent of vrijwilliger voor de preventiedienst van de stad. Ze stelden zich op verschillende plaatsen in de stad op, zowel aan het strand als in het stadscentrum, en gaven voorbijgangers informatie over de geldende coronamaatregelen, zoals de mondmaskerplicht.

“Het is heel goed verlopen. Na twee dagen was er een hele goede sfeer tussen de jeugd van Blankenberge en de Brusselse jeugd. Ze hebben elkaar ontmoet en zelfs social media accounts met elkaar uitgewisseld,” vertelt Kanté. Het project zette dus vooral in op preventie en communicatie. Op sociale media deelde Kanté zaterdagnamiddag een foto van zichzelf en de jongeren. (Lees verder onder de Instagram post)

Toekomstplannen

Kanté hoopt dat het initiatief in de toekomst kan worden verdergezet: “Vooral tijdens weekends waarin hoge temperaturen voorspeld worden. Het zou niet alleen in Blankenberge, maar ook in Knokke, Oostende en overal aan de kust een belangrijke rol kunnen spelen.”

Ook Jurist Yassine Boubout, die betrokken is bij het project Stop Ethnic Profiling, tweette zaterdagmiddag over het initiatief en is blij dat er actie ondernomen wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Blankenberge , onrust Blankenberge , Jongeren , politie , Yassine Boubout

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni