Waarnemers trekken aan de alarmbel: heel wat bouwprojecten zijn op komst in Brussel, met een pak nieuwe kantoren tot gevolg. Maar die hebben vaak een te korte levensduur. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de vastgoedmarkt in Brussel, ook op het milieu blijkt het een aanzienlijke negatieve impact te hebben.
Brusselse kantoorgebouwen steeds sneller achterhaald
Het Gewestelijk expertisecentrum perspective.brussels publiceerde eind augustus zijn tweejaarlijkse onderzoek, waarin o.a. de evolutie van Brusselse kantoorruimtes onder de loep wordt genomen. Met 12,7 miljoen vierkante meter aan kantoorruimtes heeft de hoofdstad weliswaar een deel moeten inboeten tegenover twee jaar geleden (-0,7 procent), toch benadrukt perspective.brussels dat deze negatieve evolutie slechts heel tijdelijk is. En dat is niet zonder risico's.
Gezien het aantal lopende (bouw)projecten staat het aantal kantoorruimtes op het punt om opnieuw hoge toppen te scheren. Het grootste deel van deze kantoorgebouwen in wording wordt gebouwd op oudere sites die helemaal afgebroken worden voor de nieuwe werf, en dat moet anders volgens perspective.brussels, want dat staat gelijk aan enorme energieverbruik.
"We kunnen niet onverschillig blijven tegenover de gevolgen voor het milieu van de werkzaamheden voor afbraak/heropbouw, vooral als het gaat om gebouwen die amper 25 of 30 jaar geleden werden opgetrokken", stelt perspective.brussels. "Aangezien de levenscyclus van gebouwen steeds korter wordt, is het noodzakelijk om zich reeds bij het ontwerp van gebouwen te verdiepen in de mogelijkheden voor omkeerbaarheid van het gebruik ervan."
Zo heb je het oude Vivaquagebouw in de Wolstraat, of het oude gebouw van de Vlaamse Gemeenschap in de Boudewijnlaan. Dit laatste werd afgewerkt in de jaren 1990 en helemaal afgebroken om plaats te maken voor nieuwe kantoren. "Dat doet vragen rijzen omtrent de duurzaamheid en ecologische voetafdruk van deze werven," stelt het expertisecentrum.
Naast de ecologische kwestie, is er ook de problematiek van de leegstaande kantoren. 7,5 procent van de kantoorruimtes staat vandaag leeg in Brussel. In Oudergem en Watermaal-Bosvoorde loopt dat zelfs op tot 14,5 procent.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , verloedering , kantoren , klimaat , leegstand
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.