Brusselse Kunstensector voert actie voor behoud FM Brussel

© brusselnieuws.be
11/06/2015

Het Brussels Kunstenoverleg (BKO) springt in de bres voor FM Brussel, de stadsradio waarvan dinsdag het einde werd aangekondigd. Het overleg verenigt meer dan 95 culturele organisaties uit alle disciplines uit de hoofdstad. Volgens het BKO is de zender "een echokamer voor wat leeft in de stad, zeker ook op artistiek vlak".

Het BKO verzet zich tegen het verdwijnen ervan en hoopt dat de aandacht voor jong talent, diversiteit en experiment bewaard blijft bij de Vlaams-Brusselse Media. Het BKO looft FM Brussel als "een laagdrempelig medium, een eenvoudige toegangspoort om andere gemeenschappen en nieuwe publieken aan te spreken".

Nog volgens het BKO schenkt FM Brussel veel aandacht aan kunst en cultuur, waarbij het moeilijkere, experimentele en minder bekende aanbod niet wordt geschuwd", luidt het in een persbericht. "De radiozender speelt in op wat er in de stad gebeurt op sociaal, cultureel en zeker ook artistiek vlak. Ze is verbonden met het stedelijk weefsel en heeft door de jaren heen goede voelsprieten ontwikkeld waarvan de andere media graag meegenieten."

Het BKO hoopt "dat de aandacht voor alles wat onder de radar van de nationale media leeft, voor experiment en voor jong talent niet verloren gaat en dat de openheid voor kunst en cultuur maar ook voor de Brusselse uitdagingen, verdergezet wordt. Met andere woorden, dat de diversiteit bewaard blijft", besluit het BKO.

Via sociale media betuigen de culturele organisaties intussen hun steun aan FM Brussel onder het motto "Let's talk".

"Aan Nederlandstalige zijde mag Brussel met recht en rede trots zijn op zijn media: Brussel Deze Week, Agenda, brusselnieuws.be, tvbrussel en FM Brussel… Menig niet Nederlandstalige Brusselaar is terecht een beetje jaloers op de kwaliteitsvolle berichtgeving over het reilen en zeilen in de hoofdstad. Deze media zijn voor alle Brusselaars een belangrijke bron van informatie", zegt het BKO in een persbericht donderdag.

'Bij uitstek een laagdrempelig medium'
"Dat deze hervorming van de Vlaams-Brusselse media gepaard ging met het stopzetten van FM Brussel en het ontslag van Anne Brumagne, hoofdredactrice van Brussel Deze Week, kwam echter totaal onverwacht. De ongelukkige manier waarop deze beslissing werd aangekondigd en de gebrekkige motivering stoot velen tegen de borst. De goede samenwerking met Anne Brumagne en haar gedegen kennis over Brussel, kunst en cultuur werd door heel wat leden van het BKO erg op prijs gesteld."

"Met het opdoeken van FM Brussel verliezen de Vlaams-Brusselse media alvast een belangrijke, toegankelijke gids naar het digitale platform waarop ze meer willen inzetten. Radio is bij uitstek een laagdrempelig medium, een eenvoudige toegangspoort om andere gemeenschappen en nieuwe publieken aan te spreken."

"FM Brussel vervult een cruciale rol in het Brusselse medialandschap. Een zender waar experiment mogelijk is, waar jong talent een plek krijgt om te groeien en door te groeien". (....) "Daarenboven schenkt FM Brussel veel aandacht aan kunst en cultuur, en ook hier wordt het moeilijkere, experimentele en minder bekende aanbod niet geschuwd. De radiozender speelt in op wat in de stad gebeurt op sociaal, cultureel en zeker ook artistiek vlak. Ze is verbonden met het stedelijk weefsel en heeft door de jaren heen goede ‘voelsprieten’ ontwikkeld waarvan de andere media graag meegenieten."

"De leden van het Brussels Kunstenoverleg zouden het dan ook ten zeerste betreuren mochten deze functies en opdrachten verdwijnen binnen het nieuwe Vlaams-Brusselse medialandschap. We hopen dat de aandacht voor alles wat onder de radar van de nationale media leeft, voor experiment en voor jong talent niet verloren gaat en dat de openheid voor kunst en cultuur maar ook voor de Brusselse uitdagingen, verdergezet wordt. Met andere woorden, dat de diversiteit bewaard blijft."

"Join the city? Dan doen we graag mee!", zegt het BKO, verwijzend naar de slogan van FM Brussel.

Het Brussels Kunstenoverleg (BKO) verenigt meer dan 95 Brusselse culturele organisaties uit alle disciplines; podiumkunsten, muziek, beeldende en audiovisuele kunst, film, letteren, en mengvormen hiervan.

Vlaams-Brusselse Media

De hervormingsplannen voor de Vlaams-Brusselse Media deden heel wat stof opwaaien omdat stadsradio FM Brussel zou verdwijnen. Zover komt het voorlopig niet. In dit dossier vindt u alle bijdragen over de kwestie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Vlaams-Brusselse Media

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni