Brusselse migranten scoren bedroevend op arbeidsmarkt
Lees ook: Steeds meer Oost-Europese zelfstandigen
Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen naar de tewerkstellingsgraad van migranten in België.
België presteert op dat gebied belabberd vergeleken met de rest van Europa. Enkel in Roemenië hebben minder migranten een job. "De tewerkstellingssituatie van immigranten in België is slechter dan vrijwel waar dan ook in de geïndustrialiseerde wereld," bevestigt het onderzoek.
Maar ook tussen de drie gewesten zijn er opvallende verschillen. Over het algemeen ligt de tewerkstellingsgraad van migranten in Vlaanderen hoger dan die in Wallonië en Brussel. De meeste migrantengroepen doen het in Brussel dan weer beter dan in Wallonië. Alleen Noord-Afrikanen zijn in Brussel iets minder vaak aan het werk dan in het Waalse gewest, en dan vooral de vrouwen. Minder dan een vierde van de Noord-Afrikaanse vrouwen in Brussel heeft een job. "Een belangrijke bron van potentieel die verloren gaat," zegt onderzoeker Ive Marx.
Verschillen
"De voorsprong van Vlaanderen hoeft niet te verbazen, aangezien de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen globaal ook hoger ligt," vertelt Marx aan brusselnieuws.be. "De kloof tussen autochtone en allochtone tewerkstellingscijfers blijft echter ook in Vlaanderen groot."
Daarnaast zijn er een aantal verschillen die niet door de algemene werkzaamheidsgraad te verklaren zijn. Sub-Sahara-Afrikanen doen het bijvoorbeeld in de drie gewesten ongeveer even slecht. Nochtans zijn ze in Brussel en Wallonië doorgaans hoger geschoold dan in Vlaanderen.
Verschillen in scholing of motivatie zijn volgens de onderzoekers geen sluitende verklaring voor de verschillen tussen de gewesten. Of discriminatie een rol speelt, is evenmin duidelijk. "Maar het zou kunnen. Er bestaat waarden- en attitudenonderzoek dat in die richting wijst."
Lieven Monserez, regionaal directeur van loopbaanbegeleidingsorganisatie Groep Intro, meent dat de arbeidsmarkt in Brussel en de andere gewesten moeilijk te vergelijken valt. "De Brusselse arbeidsmarkt is gespecialiseerd in diensten en zorg, waarbij de vereisten qua diploma en talenkennis hoger liggen dan in regio's waarbinnen industriële sectoren sterker staan," zegt hij. "Brussel is een stadsgewest dat niet zomaar te vergelijken valt met regio's die heel anders zijn samengesteld."
Een factor die ook mee kan spelen is de bijzondere situatie van het gewest, dat - anders dan bijvoorbeeld in Berlijn - deel uitmaakt van een veel grotere economische zone. In de rest van die grotere zone is de werkloosheid net een stuk lager dan het nationale gemiddelde. Een vergelijking met de hele Brusselse regio, levert dan ook beduidend positievere cijfers op.
Nieuwe Europeanen
Opvallend: migranten uit de nieuwe EU-lidstaten doen het in Brussel beter dan in de rest van het land. Met een werkzaamheidsgraad van 90 procent bij de mannen scoren ze bovendien beduidend hoger dan de autochtone Brusselaars. Marx heeft niet meteen een verklaring voor het fenomeen. EU-functionarissen werden in het onderzoek in elk geval niet meegerekend. "Mogelijk hebben mensen uit de nieuwe EU-landen - het gaat dan voornamelijk om Polen - een goed uitgebouwd netwerk in Brussel. Sterke stedelijke sociale netwerken hebben vaak een invloed op de arbeidsgraad van een bepaalde groep," meent hij.
Lees meer over: Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.