De Unie van Brusselse Moskeeën roept op om geen schaap te laten slachten voor het Offerfeest van 23 en 24 september. Ze doen dat uit solidariteit met de situatie in Vlaanderen en Wallonië, waar onverdoofd slachten verboden is. Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) juicht de oproep toe.
Brusselse moskeeën roepen op geen schaap te offeren
De oproep om geen schaap te laten slachten gebeurt via de sociale media en in de moskeeën. In Brussel kan, in de vaste slachtplaats in Anderlecht, dit jaar nochtans wél nog onverdoofd geslacht worden. Staatssecretaris Debaets wil tegen volgend jaar een nieuw plan klaar hebben.
Solidair met Vlaamse en Waalse moslims
“Maar uit solidariteit met Vlaamse en Waalse moslims, roepen we op om dit jaar geen schaap te slachten en een gift te doen”, zegt jurist Ayoub Lamrini, bij de Unie van Brusselse Moskeeën bevoegd voor dit dossier.
In de andere gewesten is het immers verboden om onverdoofd te slachten. “In een land waar een scheiding is tussen Kerk en Staat, kunnen we niet dulden dat de politiek ons eenzijdig oplegt hoe we onze religieuze rituelen dienen uit te voeren. Daarom roept de Unie op om een gift te doen aan organisaties die zich inzetten voor de allerarmsten.”
Staatsecretaris Bianca Debaets reageert via haar woordvoerder enthousiast op de oproep om een gift te doen aan minderbedeelden. Ze wil in dialoog met de moslimgemeenschap, en met aandacht voor het voorkomen van dierenleed, tegen 2016 een nieuw plan klaarhebben. Lamrini begrijpt met betrekking tot dat dierenleed niet dat onverdoofd slachten in een permanent slachthuis wél kan, en in een tijdelijk slachthuis niet.
Een oplossing voor volgend jaar zou volgens hem zijn de capaciteit van het vaste slachthuis in Anderlecht te verhogen.
Offerfeest in mineur
De boycot wordt volgens Lamrini massaal opgevolgd. De meeste Brusselse imams ondersteunen onze oproep en hebben de voorbije weken onze boodschap verspreid in de moskeeën. De tijdelijke slachtplaats in Brussel-Stad zal niet openen, omdat er te weinig aanvragen zijn.
Die van Molenbeek, Anderlecht en Schaarbeek ontvingen opmerkelijk minder aanvragen, maar zullen wel open zijn. De beenhouwers en groothandelaars spreken van 60 procent minder reserveringen. "We moeten ook toegeven dat een aantal moslims slecht geïnformeerd is en verkeerdelijk denkt dat er dit jaar helemaal geen tijdelijke slachtplaatsen zijn."
Het Offerfeest 2015 zal er een in mineur zijn, betreurt Lamrini. Uiteraard zullen de moslims naar de moskee gaan en zullen ze samen komen met familie en vrienden. In plaats van vlees zullen er op veel plaatsen zoetigheden op het menu staan. “Er zal een vleugje tristesse over het offerfeest hangen."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.