Het Gewest zal dit jaar niets organiseren om het Offerfeest in goede banen te leiden. Ook de gemeenten voorzien geen slachtvloeren. “Meer en meer moslims erkennen dat onverdoofd slachten niet meer van deze tijd is,” klinkt het bij het kabinet van staatssecretaris voor Dierenwelzijn Debaets (CD&V). Een verbod is evenwel niet meer voor deze legislatuur.
Brusselse overheden trekken handen af van Offerfeest
In 2016 kreeg het Gewest heel wat kritiek te slikken als gevolg van de slechte organisatie van de tijdelijke slachtplaatsen. Sindsdien laat het Gewest de organisatie daarom over aan de gemeenten of de moslimgemeenschap zelf. Slechts weinigen voelen zich evenwel geroepen.
“De regels zijn zo strikt geworden dat het voor de gemeentes erg moeilijk is geworden om een slachtvloer te voorzien,” vertelt de Molenbeekse schepen Annalisa Gadaleta (Groen) aan La Capitale. “Dus net zoals vorig jaar zullen de gemeentes ook deze zomer niets organiseren.”
Om aan het euvel tegemoet te komen, wil burgemeester van Sint-Joost Emir Kir (PS) een studie laten uitvoeren die de kosten van een permanente slachtvloer berekent. Voorlopig zijn de resultaten van dit onderzoek echter nog niet bekend, weet La Capitale.
Enige slachtvloer is Abbatoir
Schapen slachten voor het Offerfeest zal in Brussel dus alleen in erkende slachthuizen kunnen. Daar is er maar één van in heel het gewest, namelijk Abattoir in Anderlecht. Maar die aanvaarden geen privépersonen, die hun eigen schaap daar willen laten slachten.
Dat zou kunnen betekenen dat meer moslims hun schapen thuis zullen slachten, wat verboden is. Maar volgens Murielle Deleu, woordvoerster van Emir Kir, zal dat niet meteen een probleem zijn. “Veel mensen zijn nog op vakantie en zullen het Offerfeest daar vieren,” aldus Deleu.
'Geen verbod meer deze legislatuur'
Ook het kabinet van staatssecretaris Debaets benadrukt dat er alternatieven zijn. De staatssecretaris stelde een nota op over het verbod op onverdoofd slachten, maar kon geen akkoord binnen de regering bereiken. “Dat wil zeggen dat het verbod er niet meer zal komen tijdens deze legislatuur,” bevestigt Pierre Migisha, woordvoerder van de staatssecretaris, aan BRUZZ.
“Maar als het er ooit wel komt, is er geen paniek nodig,” aldus Migisha. “Meer en meer moslims erkennen dat onverdoofd slachten niet meer van deze tijd is. Er zijn al verschillende moslimlanden, zoals Maleisië en Jordanië, die een bepaalde vorm van verdoving toestaan. Ook is er een toenemend aantal moslims dat voor alternatieven kiest, zoals een gift doen. Tot slot kunnen ze nog steeds beslissen om vlees te importeren uit gebieden waar er wel nog onverdoofd geslacht wordt,” zegt Migisha.
Dit jaar zou het Offerfeest rond 22 augustus plaatsvinden.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Offerfeest , moslims , Bianca Debaets , Emir Kir
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.