|

Brusselse partijleiders proberen impasse rond hoofddoek bij MIVB te doorbreken

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
10/06/2021
Updated: 10/06/2021 18.09u

Niet de Brusselse ministers maar de Brusselse partijvoorzitters zijn het verbod op religieuze tekens bij de MIVB aan het bespreken. Daarbij hoort onder andere de beslissing of er beroep moet worden aangetekend tegen de veroordeling door de rechtbank. Volgende week donderdag zou de regering dan de knoop moeten doorhakken.

Een vrouw werd tot twee keer toe niet in dienst genomen door de MIVB omdat ze een hoofddoek droeg. De MIVB werd daarvoor veroordeeld door de arbeidsrechtbank en besliste om geen beroep aan te tekenen. Nu zit het dossier bij de regering, maar die is verdeeld. Dat is vooral bij de Franstaligen het geval.

Aan de ene kant heb je Ecolo en een deel van de PS, die vinden dat religieuze tekens moeten kunnen in publieke functies, zoals die van trambestuurder. Aan de andere kant is er Défi en een ander deel van de PS die vinden dat de overheid neutraal moet zijn - religieuze tekens kunnen niet.

Vorige week werd aangekondigd dat de knoop op de ministerraad van deze donderdagvoormiddag zou moeten doorgehakt worden. Maar dat was niet het geval. Officieel omdat Alain Maron (Ecolo) in het buitenland zat (wat klopt, nvdr). Officieus omdat de standpunten nog niet zijn opgeschoven.

Partijvoorzitters

Daarom proberen de partijleiders van de Brusselse Franstalige partijen nu de impasse te doorbreken. Dat bevestigen verschillende bronnen aan BRUZZ. Het gaat om Ahmed Laaouej (PS), François De Smet (Défi) en nationaal Ecolo-voorzitter Rajae Maouane. De Nederlandstalige regeringspartijen Groen, Open VLD en One.Brussels/Vooruit schuiven niet mee aan tafel. Zij zitten dan ook min of meer op dezelfde lijn: religieuze tekens moeten (beperkt) kunnen.

Doordat ook nationaal voorzitter Paul Magnette (PS) maandag zei dat religieuze tekens moeten kunnen in de 'back office', wanneer men niet in contact staat met het publiek, is er wel een opening die een compromis mogelijk maakt. Die was er eerder niet. PS hield officieel vast aan de seculiere lijn, ook al zijn er in Brussel heel wat PS-leden, waaronder Ahmed Laaouej, die religieuze tekens wel kunnen vinden.

Défi op de wip

Maar veel marge heeft de PS niet, want Défi is voor een strikt neutraliteitsprincipe, en liet al verschillende keren verstaan uit de regering te willen stappen als de regering (via de MIVB) geen beroep aantekent tegen de beslissing van de arbeidsrechtbank.

Over deze heikele kwestie zitten de partijvoorzitters nu samen, maar het is de regering die volgende week donderdag 17 juni ten laatste de knoop moet doorhakken. De deadline voor het instellen van het beroep is 21 juni.

Niet onbelangrijk: op zaterdag 19 juni houdt Défi een eerder gepland ledencongres, met op de agenda de zevende staatshervorming. Maar als de ministerraad van 17 juni niet naar de wens van Défi verloopt, zou het wel eens over meer kunnen gaan dan de staatshervorming alleen.

Voorstel MR

Vorige week had oppositiepartij MR nog een voorstel van ordonnantie over neutraliteit ingediend in het Brussels Parlement. Daarin staat dat het voor de medewerkers van de Brusselse overheids verboden is om "elk opzichtig teken van een geloofsovertuiging te tonen in de uitoefening van hun functies".

Donderdagochtend heeft de MR-fractie een verzoek ingediend om het voorstel van ordonnantie vrijdag te agenderen op de plenaire vergadering. Volgens de liberale oppositiepartij moet het voorstel met urgentie besproken worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni