De Brusselse regering breidt de toegang tot het statuut van beschermde klant uit door de inkomensgrenzen op te trekken tijdens de periode van hoge energieprijzen. Dat kondigt Brussels minister van Energie Alain Maron (Ecolo) vrijdag aan. Met dat statuut worden klanten die het moeilijk hebben om hun energiefacturen te betalen behoed van afsluitingen en wordt het gemakkelijker om hun schulden bij de leverancier te betalen.
Brusselse regering breidt toegang tot statuut van beschermde klant uit
Het statuut wordt toegankelijk voor huishoudens met een inkomen van minder dan 37.600 euro voor een alleenstaande en 52.600 euro voor een gezamenlijke aangifte.
De impact van de stijging van de energieprijzen op de facturen van de Brusselse huishoudens varieert naargelang het basiscontract van het huishouden. Huishoudens die toegang hebben tot het sociaal tarief, worden niet geraakt door de forse stijging van de energieprijzen. Door de begunstigden van de verhoogde tegemoetkoming (BVT) in aanmerking te nemen tot 30 juni 2022, geeft de federale regering 27procent van de Brusselse huishoudens toegang tot het sociaal tarief.
In november 2021 heeft de Brusselse regering de OCMW's een uitzonderlijke steun van 10 miljoen euro toegekend om de huishoudens te helpen de gevolgen van de stijgende energieprijzen op te vangen. Deze steun is niet voorbehouden aan de steuntrekkers van het OCMW: elk huishouden dat in financiële moeilijkheden verkeert, kan zich wenden tot het OCMW van zijn gemeente, dat het kan begeleiden en ondersteunen naargelang zijn situatie.
Begin februari keurde de Brusselse regering een ontwerp van ordonnantie goed dat de elektriciteits- en gasmarkt in Brussel reorganiseert. Deze ordonnantie voorziet een gewaarborgde levering door Sibelga, een gedeeltelijke automatisering van de toegang tot het statuut van beschermde afnemer, de afschaffing van vermogensbegrenzers en een betere informatieverstrekking naar de klanten toe. Dat ontwerp ligt momenteel op tafel bij het Brussels Parlement.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Alain Maron , energieprijzen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.