Een recordaantal minderbedeelden heeft dit jaar gratis eten gekregen van de Belgische Federatie van Voedselbanken. Ook in Brussel werden een ongeziene 17.691 mensen gevoed.
Brusselse voedselbanken breken records in 2015
Lees ook: Steeds meer ouderen komen moeilijk rond
De voedselbanken zijn een logistieke dienst die volledig op vrijwilligers draait. Ze voorzien mensen met een leefloon (of lager) van een kosteloze maaltijd. Dit jaar bedienden ze 137.000 mensen in België, 7.000 meer dan in 2014.
Ook in de hoofdstad steeg het aantal voedselbankgebruikers, van 16.706 in 2014 naar 17.691 dit jaar. De Brusselse voedselbank is daarmee de drukste van ons land.
In 85 verdeelpunten deelden vzw’s en het OCMW rond de 150 kg voedsel uit per persoon. Dit aantal is evenwel niet gestegen.
Asielzoekers en gepensioneerden
Brussel-Stad heeft veruit de meeste 'klanten' in het gewest, met 20 actieve verenigingen en meer dan 3.000 begunstigden. Verder maken grote groepen gebruik van de dienst in Schaarbeek, Elsene, Anderlecht en Molenbeek, samen goed voor 6.650 mensen.
“Deze minderbedeelden komen uit alle lagen van de bevolking”, zegt Tony Michiels van de Voedselbank Brussel-Brabant aan onze redactie. “Er zijn veel asielzoekers bij, maar ook daklozen, werkloze autochtonen, of oudere Brusselaars die niet rondkomen met hun kleine pensioen. Enkel jonge mensen zie je hier misschien minder dan in andere steden, vanwege de grotere werkgelegenheid.”
Vegetarisch, maar met dessert
Het voedsel is grotendeels afkomstig van giften van Europa, supermarkten en lokale handelaars. In Brussel is het vaak vers, omdat producenten van diepvries- en klaargemaakte maaltijden minder aanwezig zijn in de hoofdstad.
Het menu is erg gevarieerd, met veel groente, en bevat soms ook een dessert. Enkel vlees moeten gebruikers vaak zelf voorzien.
Lees meer over: Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.