Een volledig nieuwe coronatest die binnen het kwartier resultaat geeft, zal meteen gebruikt worden in enkele Brusselse ziekenhuizen. De detectie gebeurt via het luchtwegsecreet in de neus-keelholte van de patiënt. Viroloog Marc Van Ranst reageert positief op de sneltest. "Deze test zal zeker zijn nut bewijzen."
Brusselse ziekenhuizen gaan sneltest voor corona gebruiken
Dat bericht de Franstalige openbare omroep RTBF woensdag. De snelle test komt welgekomen, want de moleculaire tests die gebruikt worden in de labo's zijn er slechts in beperkte hoeveelheid en kosten wat tijd voor ze resultaten geven.
Iris-netwerk en Erasmusziekenhuis
Afgelopen weekend werd de test uitgeprobeerd bij 250 patiënten op de spoeddienst van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, het Erasmusziekenhuis in Anderlecht en het Universitair Ziekenhuis van Luik. Bij zeven op de tien patiënten met een verhoogde virale lading van Covid-19 leverde de sneltest een positieve diagnose op.
De ontwikkelaars hopen dat de FOD Volksgezondheid de tests op nationaal niveau zal uitrollen, om de kosten te drukken, en de behandeling van patiënten te verbeteren. De Brusselse ziekenhuizen van het Iris-netwerk en het Erasmusziekenhuis gaan de sneltests vanaf nu al gebruiken
Minder precies
Het is het bedrijf Coris BioConcept uit Gembloux dat de test heeft ontwikkeld, samen met het Universitair Laboratorium Brussel (LHUB-ULB) en andere partners, waaronder het Laboratorium van de Universiteit van Luik en het Nationaal Referentiecentrum Pathogenen. Op basis van de eerste resultaten, kreeg Coris BioConcept toelating om de tests te verkopen en verdelen.
De tests zijn minder precies dan de moleculaire diagnostische tests in de laboratoria. Toch zouden ze het mogelijk maken om in eerste instantie tijd te winnen en sneller een behandeling te starten.
'Versnelling van het proces'
Viroloog Marc Van Ranst reageert positief op de sneltest. "Deze test zal zeker zijn nut bewijzen", aldus de viroloog.
"De nieuwe antigene test zal de diagnostiek in ziekenhuizen zeker versnellen, want op vijftien minuten is er resultaat. Als het resultaat positief is, is er zeker sprake van besmetting. Bij een negatief resultaat blijft er onzekerheid, omdat de gevoeligheid slechts 70 procent bedraagt. Om zekerheid te verkrijgen, zal in een aantal gevallen, zoals bij een ziekenhuisopname, bij een negatief resultaat dan ook nog steeds de labtest uitgevoerd worden", aldus Van Ranst.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronavirus , brusselse iris ziekenhuizen , Erasmusziekenhuis , testen coronavirus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.