Een deel van de mensen uit het kraakpand in de Schaarbeekse Paleizenstraat heeft een tentje opgezet bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers het Klein Kasteeltje. Die situatie is onhoudbaar, reageren politici. Ze pleiten voor een verbod op tentenkampen en een spreidingsplan voor asielzoekers.
Burgemeester Molenbeek: 'Asielproblemen vallen nog maar eens op het dak van Molenbeek'
Lees ook: Wantoestanden OCMW Anderlecht: Vlaams Belang wil onderzoekscommissie in Brussels Parlement
Volgens tellingen van vrijwilligers staat momenteel een zestigtal tenten niet alleen op de brug die Molenbeek met het historisch centrum van Brussel verbindt, maar ook naast het fietspad aan de kant van Molenbeek. Het gebied breidt dus uit. De vraag is nu hoe lang die tentjes, die het fietsverkeer hinderen, mogen blijven staan?
Net als eerder het geval was, krijgt de politie van de zone West geen opdracht om de mensen te verjagen. Maar de burgemeester van Molenbeek, Catherine Moureaux (PS), vreest voor de openbare veiligheid. Moureaux hoopt dat Fedasil vrijdag al met een oplossing komt om de mensen van de straat te halen. Ze wijst er opnieuw op dat de gemeente noch de middelen noch het personeel heeft om dat zelf te doen.
Onmenselijk
Ondertussen laat Nicole De Moor weten dat ze prioritair opvang zal geven bij Fedasil aan de asielzoekers die in het hotel in Sint-Pieters-Leeuw verblijven.
Dat is in het verkeerde keelgat geschoten van burgemeester: "Dat is een verkeerde keuze van staatssecretaris De Moor, de prioriteit voor opvang moet liggen bij de mensen die momenteel op straat slapen."
Ze kreeg bijval van parlementslid Christophe De Beukelaer (Les Engagés). "Eerst de asielzoekers in het hotel opvang geven, terwijl er mensen op straat slapen? Dat is onmenselijk. Les Engagés zullen dit niet tolereren."
Migratie ontmoedigen
Ook voor andere politici is het duidelijk wat moet gebeuren, al verschillen de voorgestelde oplossingen van elkaar. Zo laat Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) weten dat hij voorstander is van een verbod op tentenkampen in het Brussels Gewest. Waar de mensen dan naartoe moeten? "Zo ver had het nooit mogen komen," klinkt het bij de N-VA. De staatssecretaris had volgens de N-VA meer moeten inzetten op ontradingscampagnes en bilaterale bezoeken om migratie te ontmoedigen. Tot slot had de federale regering sneller extra opvangplaatsen moeten creëren, aldus de N-VA.
Groen-covoorzitster Nadia Nadji, woonachtig in Molenbeek, pleit op haar beurt voor een spreidingsplan. Op die manier hangt de opvang en begeleiding van mensen die recht op asiel hebben niet af van de good will van de gemeente waar ze toevallig terechtkomen. Een spreidingsplan zou betekenen dat elke Belgische gemeente een bepaald aantal asielzoekers toegewezen krijgt, in verhouding met de bevolking. Staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) gaf in november al aan dat ze geen voorstander is van die piste.
Veiligheidrisico's
Ter herinnering: de afgelopen maanden stroomden druppelsgewijs mensen uit het kraakpand in het netwerk van Fedasil. Tijdens de evacuatie deze week kon een deel van de mensen terecht in drie nieuwe opvanglocaties in het Brussels Gewest, een deel vond zelf een slaapplaats in het tentenkamp en een deel werd naar een hotel gebracht in Ruisbroek, een deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw. De burgemeester was niet op de hoogte van hun komst.
Voor de gemeente Schaarbeek was het essentieel om alle bewoners te evacueren, vanwege de toenemende gezondheids- en veiligheidsrisico's in het gebouw. De verschillende brandjes en de diagnoses van verschillende ziektes en het overlijden van twee personen in december en februari toonden dat belang aan.
"Dankzij het belangrijke werk met het Gewest en onze druk op de federale regering, konden we oplossingen vinden voor meer dan duizend mensen," stelt burgemeester Cécile Jodogne (Défi). "Dat is een substantieel deel, wetende dat er in Brussel tussen de tweeduizend en drieduizend asielzoekers op straat of in kraakpanden verblijven."
Lees meer over: Samenleving , Klein Kasteeltje , Catherine Moureaux , Gilles Verstraeten , Cécile Jodogne , fedasil , Nicole De Moor