De burgemeesters van de politiezone West vragen samen met de burgemeesters van de politiezone Vilvoorde-Machelen meer federale steun in de strijd tegen drugs. Het wetsontwerp dat de burgemeesters meer verantwoordelijkheden geeft, wordt door hen met gemengde gevoelens onthaald. "Het klinkt goed, maar volgen er ook middelen om het uit te voeren?"
Burgemeester Moureaux: ‘Geen nood aan procedures die de politie extra werk kosten'
Lees ook: Oppositie zorgt voor quorum bij installatie Molenbeeks schepencollege door afwezige PS'ers
De burgemeesters van de politiezone Brussel-West (Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Jette, Koekelberg en Sint-Jans-Molenbeek) en de politiezone Vilvoorde-Machelen zijn woensdag samengekomen om de aanpak van drugs in de twee politiezones te bespreken. Ze deden dat nadat de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) afgelopen vrijdag in het kernkabinet groen licht kreeg voor haar wetsontwerp dat meer bevoegdheden aan de gemeentes geeft in de strijd tegen georganiseerde misdaad.
Concreet zou de toekomstige wet de lokale besturen een juridisch kader geven om op te treden tegen malafide handelszaken zoals restaurants, kapsalons, carwashes en nachtwinkels. Gemeenten kunnen integriteitsonderzoeken uitvoeren en zaken sluiten als het gelinkt kan worden aan drugscriminaliteit of sociale fraude.
'Geen hervorming, maar een structurele versterking'
Volgens Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) is dat in principe geen slechte zaak. Maar de vraag is hoe de nieuwe wet er in de praktijk uitziet. "We vragen al lang om een structurele versterking van de politie, niet om nieuwe processen of een hervorming," zegt de burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Catherine Moureaux (PS) aan BX1.
Moureaux vreest dat de politie in plaats van meer mankracht en middelen vooral méér werk zal moeten doen met minder mensen, bevestigt haar woordvoerder Rachid Barghouti aan BRUZZ. Ook bestaat de vrees dat met de hervorming het eerder opgestarte Kanaalplan zal verdwijnen. Dat plan werd uitgedokterd door de voorganger van Verlinden, Jan Jambon (N-VA) en voorzag een vijftigtal extra federale politiemensen voor de zone West, al was het team volgens Barghouti niet voltallig.
Eerder liet korpschef Luc Ysebaert weten dat er nog zeker honderd politiemensen extra nodig zijn in de zone West. "Het tekort aan politiemensen is een vreselijk probleem," zegt Barghouti ook. Volgens hem kan geen agent gemist worden, ook niet de federale agenten die via het Kanaalplan aan het werk zijn. "Laatst nog vroegen we aan minister Verlinden om extra agenten vanwege de vele schietpartijen in onze gemeente. Ook die hebben we niet gekregen."
Een vijftiental burgemeesters – waaronder Moureaux – zit donderdagochtend samen met eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) om verder te praten over het veiligheidsvraagstuk.
Dealen met drugs
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Dealen met drugs , kanaalplan , stroomplan xxl , strijd tegen drugs , Catherine Moureaux