Meerdere Brusselse burgemeesters verstrekken inmiddels het advies mondmaskers te dragen wanneer hun inwoners het huis verlaten. Dat strookt niet met de federale aanbevelingen rond het gebruik van mondmaskers. Volgens experts voelen de burgemeesters de druk uit hun eigen gemeente steeds harder. “Meer en meer lijkt het erop dat mondmaskers misschien toch hun nut kunnen bewijzen.”
Burgemeesters die mondmaskers aanraden: ‘Ze voelen druk van inwoners’
Op donderdag bleek dat niet enkel Olivier Maingain (Défi), burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, de inwoners van zijn gemeente adviseert mondmaskers te dragen. Ook de burgemeesters van Sint-Joost-ten-Node, Oudergem, Vorst en Elsene treden hem daarin bij.
Dat strookt niet met de richtlijnen van Volksgezondheid. “Ons standpunt blijft hetzelfde. Het dragen van maskers in de publieke ruimte heeft op dit moment geen toegevoegde waarde, en kan zelfs een vals gevoel van bescherming geven.”
Yves Stevens van het crisiscentrum beaamt. “De adviezen van de experten zijn hierover heel duidelijk. Later kan eventueel in het kader van een exitstrategie bekeken worden of dat advies al dan niet moet bijgesteld worden, maar dat is nu niet aan de orde.”
"Dit initiatief kan de logica dat mondmaskers eerst naar de zorgsector en andere essentiële beroepen moeten gaan, doorkruisen."
Internationale druk
Maar waarom neemt een aantal burgemeesters dan toch het heft in eigen handen? Volgens VUB-politicoloog Dave Sinardet is het een gevolg van wat zich in het buitenland afspeelt. “Sommige landen maken gebruik van de mondmaskers, en verplichten ze soms zelfs. Meer en meer blijkt dus dat mondmaskers misschien toch hun nut kunnen bewijzen.”
“Dat leidt natuurlijk tot debat: werd er over mondmaskers in ons land niet te negatief gecommuniceerd? We hadden immers ooit een strategische stock mondmaskers indien het nodig zou zijn. Dat is ook een signaal,” treedt Ugent-politicoloog Carl Devos hem bij. “Burgemeesters bevinden zich in de frontlinie en horen vragen in verband met mondmaskers het sterkst. Met hun beslissingen willen ze tegemoet komen aan die vraag.”
“Een minpunt aan hun voorstel is natuurlijk dat zo’n initiatief enigszins verwarrend is indien er geen uniformiteit heerst. In deze periode hebben we nood aan éénduidigheid. Bovendien kan het initiatief de logica dat mondmaskers eerst naar de zorgsector en andere essentiële beroepen moeten gaan, doorkruisen,” aldus Sinardet. “Als burgmeesters massaal mondmaskers via de markt zouden opkopen, gaat dat in tegen de nationale richtlijnen,” vult Devos aan.
‘Burgemeesters zijn geen experten’
Volgens de woordvoerster van Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, zal het zo’n vaart niet lopen. Woensdag maakte de burgemeester bekend dat de gemeente 30.000 mondmaskers zou verspreiden onder haar inwoners.
"We zijn niet van plan maskers te kopen, maar wel te maken."
“In het kader van een mogelijke exitstrategie waren we al enkele voorbereidingen aan het treffen,” aldus de woordvoerster. “Maar dat wil niet zeggen dat het zorgpersoneel plots zonder maskers zou komen te zitten. We zijn niet van plan maskers te kopen, maar wel te maken.”
Burgemeester van Ukkel Boris Dilliès (MR) vindt het echter geen goed plan. “Zoiets moet uniform gebeuren. Burgemeesters moeten beseffen dat ze geen medisch experten zijn, en moeten de aanbevelingen volgen,” zegt hij. “Sommige gemeenten willen vooral hun inwoners plezieren, eerder dan ze te beschermen. Maar er zijn limieten.”
Volgende week komt de gewestelijke veiligheidsraad – waarin ook de 19 burgemeesters zetelen – samen. “Daar zullen deze initiatieven wellicht besproken worden,” vertelt Zeynep Balci, woordvoerster van minister-president Rudi Vervoort (PS). “De gewestregering volgt de federale aanbevelingen. Pas als op dat niveau nieuw advies verstrekt wordt, kan het gewest daar verder over communiceren.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Veiligheid , mondmaskers , burgemeester , Emir Kir , Dave Sinardet , carl devos , zeynep balci
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.