De Mensenrechtenliga heeft "twee bronnen binnen het staatsapparaat", het burgerplatform van het Maximiliaanpark heeft er "vier bij politie en administratie". Is de staat een poel van verzet? "Natuurlijk zijn er leukere opdrachten dan arrestaties in het Maximiliaanpark, maar echte ontevredenheid heerst hier niet", zeggen politievakbonden.
Burgerplatform Maximiliaanpark: 'Vier bronnen lekken ons informatie'
Vrijdagochtend, vergadering op het kabinet van minister Jan Jambon (N-VA). Besproken wordt de coördinatie van een grote politieactie tegen mensen zonder papieren in het Brusselse. Na de vergadering, omstreeks 10.00 uur, krijgt Alexis Deswaef telefoon. Iemand die aanwezig was op de kabinetsvergadering tipt de voorzitter van de Mensenrechtenliga: “zondagavond om 20.00 uur is er een actie van de federale politie in het Noordstation”.
Op het kabinet van de veiligheidsminister zitten ze vandaag verveeld met de zaak. Wie lekt, niet voor het eerst, geheime informatie naar buiten?
We hebben in een week tijd van vier verschillende bronnen administratieve en politionele informatie gekregen
De eerste keer, eind oktober, zegt Alexis Deswaef van 'een klokkenluider' een intern politiedocument te hebben gekregen. Daarin zouden ‘streefcijfers’ staan omtrent het aantal te arresteren transmigranten rondom het Maximiliaanpark. Jambon kan de rug rechten en weerlegt.
Nu, na het tweede lek, moet de minister zijn diensten bijsturen. Een politieactie in stations en op treinen van en naar Brussel tegen mensen zonder papieren komt er wel degelijk, maar niet op de wijze zoals aanvankelijk was gepland.
'Vier verschillende bronnen'
De Mensenrechtenliga zegt alvast dat ze getipt wordt door mensen intern. “Ik heb twee contacten op twee verschillende niveaus binnen het staatsapparaat”, zegt voorzitter Deswaef. De geruchten dat ze bij de politie zitten, wil hij niet bevestigen. “Journalisten moeten als niemand anders weten dat het kabinet-Jambon alles op alles zal zetten om die lekken te vinden.”
Mehdi Kassou van het burgerplatform ‘Plateforme Citoyenne de soutien aux réfugiés’ zegt dan weer “in een week tijd van vier verschillende bronnen administratieve en politionele informatie te hebben gekregen”.
Bij de politiezone Brussel-Noord, die voor de omgeving het Noordstation bevoegd is, zijn ze echter zo goed als zeker: “Het lek komt niet van ons”. Op de kabinetsvergadering, waar de info van zondagavond werd besproken, was de zoneleiding niet aanwezig, klinkt het. Ook de federale politie weet naar eigen zeggen niet vanwaar het lek komt.
Natuurlijk zijn er leukere operaties dan mensen in schrijnende situaties oppakken, maar dat hoort erbij.
Verzet van binnenuit
Hoe dan ook is volgens Deswaef duidelijk dat “het verzet van binnenuit het staatsapparaat komt”. Vraag is hoe breed dat verzet is. Volgens de politievakbonden ACV en NSVP is er binnen de politie geen breed gedragen misnoegen over acties tegen migranten.
“Ik stel dat niet vast op het terrein”, zegt Nicolas Beckers, NSVP-afgevaardigde en agent in de zone Brussel-hoofdstad-Elsene. “Natuurlijk zijn er leukere operaties dan mensen in schrijnende situaties oppakken, maar dat hoort erbij. In ons korps van 2.500 mensen heerst daar geen grote ontevredenheid over”.
Indien er al onvrede is, dan heeft die volgens Brussels vakbondsafgevaardige Rudy Harnie (ACV) veeleer ermee te maken “dat het voor de agenten aanvoelt dat ze werken voor niets”. “We zijn inmiddels al zo’n negen maanden bezig met die acties in het Maximiliaanpark. Maar als we iemand aanhouden, dan wordt er daar amper gevolg aan gegeven. Soms zie je mensen die je oppakt even later zelfs gewoon terug. Als er al frustratie is, dan is het daarover.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Alexis Deswaef , Mehdi Kassou , Jan Jambon , Burgerplatform , Maximiliaanpark
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.