Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar het Gewest heeft op de valreep een vergunning uitgereikt voor de openlegging van de Zenne in het Maximiliaanpark. Die groene ruimte wordt ook volledig heraangelegd en de stadsboerderij verschuift. Het hele project kost 37 miljoen euro en de werken moeten volgend jaar starten.
Langverwachte vergunning voor opengelegde Zenne in Maximiliaanpark
Over het openleggen van de Zenne wordt al gesproken sinds begin de jaren 2000. Net voor het einde van de legislatuur heeft de gewestelijke stedenbouwadministratie urban.brussels nu ook een vergunning afgeleverd voor het project dat de naam Max-sur-Zenne meekreeg. Dat meldt bevoegd staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit.brussels).
De Zenne zal in de plannen opnieuw in openlucht stromen tussen de Kleine Ring en Upsitetoren, over een lengte van 650 meter. De breedte van de rivier zal er variëren van 4 tot 16 meter en de hele parkomgeving errond wordt ook opnieuw aangelegd, met een wandel- en fietspromenade. Het ontwerp is van de hand van een multidisciplinair team bestaande uit de bureaus OLM, Evolta, Hbaat, Ouest en Dedale.
Een deel van het Zennewater blijft in een ondergrondse koker, zodat het waterpeil gecontroleerd kan blijven en het risico op overstromingen klein is. Naast het park, langs de Willebroekkaai, legt het Gewest ook een breed tweerichtingsfietspad aan.
"Het nieuwe Maximiliaanpark wordt een uithangbord van de nieuwe, bruisende en gemengde Noordwijk"
staatssecretaris van Stedenbouw (Vooruit)
De boerderij van het Maximiliaanpark verhuist van haar huidige stek direct aan de Kleine Ring naar een locatie die iets noordelijker ligt in hetzelfde park, ter hoogte van een gebouw van de Lakense Haard.
Het vernieuwde Maximiliaanpark moet niet enkel een groene oase worden, maar sluit ook aan op andere openbare ruimtes die onder handen worden genomen, zoals de Sainctelettesquare, die tot een groene ontmoetingsruimte wordt omgevormd. Via de brug aan het Redersplein is de nieuwe groene zone ook gelinkt aan het park van Thurn en Taxis, dat doorloopt tot Bockstael.
Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) voegt toe dat het Redersplein ook verkeersveiliger wordt.
Voor staatssecretaris Persoons wordt het nieuwe park een uithangbord voor de nieuwe Noordwijk. Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) benadrukt dat het project ook koelte zal brengen en dat er 22.000 vierkante meter beton wordt weggenomen. Voor Brussels schepen van Stedenbouw Anaïs Maes (Vooruit.brussels) illustreert het project de wil om van de Noordwijk een levendige en multifunctionele wijk te maken.
37 miljoen euro
De communicatie over de bouwvergunning komt er op een moment dat het Gewest tegen een enorme financiële put aankijkt. Het persbericht over het ambitieuze project vermeldt geen kostprijs en stelt enkel dat het grotendeels gefinancierd wordt met middelen uit het stadsvernieuwingscontract Citroën-Vergote, een bevoegdheid van minister-president Rudi Vervoort (PS).
Navraag bij Leefmilieu Brussel leert dat de prijs voor het totale project 37,5 miljoen euro bedraagt. Dat bedrag omvat zowel de ontwikkeling van de verschillende delen van de groene ruimten, de ontsluiting van de Zenne, de nieuwe boerderij, de buitenruimten voor de boerderij, een nieuw terrein voor de hoveniers van de Stad, de verbouwing van de oude boerderij, vrijetijds- en sportvoorzieningen, fietspaden en wegen.
Het prijskaartje enkel voor het openleggen van de Zenne en de heraanleg van de groene ruimte bedraagt 18 miljoen.
De werken moeten starten in de eerste helft van 2025. Het openleggen van de Zenne is gepland voor 2026.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Milieu , Zenne , max-sur-zenne , Maximiliaanpark , openlegging Zenne , Alain Maron , Ans Persoons , Anaïs Maes
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.