Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen heeft in 2018 meer dan 200.000 overnachtingen aangeboden in het opvangcentrum Porte d'Ulysse in Haren en bij burgers thuis. Dat verklaart woordvoerder Mehdi Kassou. Dagelijks gaat het gemiddeld om 350 mensen in het opvangcentrum en 270 mensen bij burgers thuis.
Burgerplatform ving iedere nacht gemiddeld 620 vluchtelingen op
Tijdens de koude periodes, feestdagen en gebeurtenissen als de betoging van extreemrechts tegen het VN-migratiepact werden pieken vastgesteld van 450 overnachtingen bij gezinnen. Op de dag van de betoging tegen het VN-migratiepact hebben vrijwilligers ervoor gezorgd dat het Maximiliaanpark volledig leeg was, uit vrees voor vergeldingsacties tegen de migranten.
De voorbije dagen zijn slechts een dertigtal mensen aan het park niet opgevangen.
In totaal waren negentien opvangplaatsen, aangeboden door de eigenaar of gemeentes, gedurende het hele jaar open. Momenteel zijn er negen beschikbaar, waaronder twee "Sister's houses", waar de plaatsen gereserveerd zijn voor vrouwen. Een twintigtal personen (drie werknemers en vrijwilligers) bood sociale en administratieve ondersteuning aan de gezinnen die vluchtelingen opvingen.
'Naar gesprek met federale regering'
Na het vertrek van de N-VA uit de federale regering zijn de politieacties volgens Kassou minder gericht op arrestaties en beperken zich tot de ondersteuning van Net Brussel, de organisatie die zorgt voor netheid in de hoofdstad.
"Maggie De Block kondigde in haar nieuwe functie als staatssecretaris voor Asiel en Migratie aan dat ze een menselijker beleid wil voeren. Dat is misschien het moment om een gesprek aan te gaan met het federale niveau of op zijn minst om het idee van een opvang- en begeleidingscentrum te laten rijpen," aldus Kassou.
De Porte d'Ulysse is gefinancierd tot 30 juni.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen , Mehdi Kassou
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.