| "Als mijn moeder eerder was opgenomen, zou ze er dan nog zijn vandaag?", vraagt Manon Brotocorne zich af.

Burgers en zorgpersoneel vragen gerechtelijk onderzoek naar beheer coronacrisis

Jasmijn Post
© BRUZZ
30/06/2020

Tien burgerlijke partijen leggen woensdag een gezamenlijke klacht neer bij het gerecht. Ze verzamelen nog meer klachten en hopen dat er een gerechtelijk onderzoek komt naar wantoestanden tijdens de coronacrisis. "We willen geen geld, we willen erkenning."

Sophie Godenne is verpleegkundige en werkt in Brussel in de verslavingszorg. Haar sector is volgens haar tijdens de lockdown volledig in de steek gelaten. "De normale omstandigheden zijn al moeilijk, maar met de crisis was het nog erger terwijl we toen juist meer werk hadden."

Dagopvang was op veel plekken gesloten, en de reguliere gezondheidszorg was moelijker toegankelijk. Gebruikers hadden haar organisatie dus echt nodig. Toch konden ze hen niet binnen ontvangen. "Ik heb een keer een grote wond verzorgd waar de persoon al drie weken mee rondliep. Op de stoep, in onhygiënische omstandigheden en onder het oog van de voorbijgangers," zegt Godenne.

Ook had haar organisatie onvoldoende beschermend materiaal. "We moesten risisco's nemen om ons werk te kunnen doen. Wij zelf, onze families en de gebruikers hebben gevaar gelopen."

Manon Brotcorne werkt niet in de zorg, maar stelt zich burgerlijke partij omdat haar toen 67-jarige moeder is overleden aan het coronavirus. Zij zat al een week ziek thuis, toen ze aan de alarmbel trok. Toen Brotcorne haar naar het ziekenhuis bracht, kreeg ze te horen dat ze weer naar huis moest gaan om uit te zieken: ze verwachtten ernstigere gevallen. Er werd geen test afgenomen.

"Twee dagen later belt mijn moeder opnieuw om te zeggen dat ze het gevoel heeft dat ze doodgaat. We zijn toen naar het Chirec gegaan, waar ze haar direct hebben opgenomen op de covid-afdeling. Er is heel goed voor haar gezorgd en de dokter belde elke dag." Toch blijft Brotcorne zich afvragen: zou haar moeder er nog zijn vandaag, als ze eerder was opgenomen?

Als mijn moeder eerder was opgenomen, zou ze er dan nog zijn vandaag?

Manon Brotcorne

Naast Brotcorne en Godenne stellen nog acht andere burgers en zorgpersoneel zich burgerlijke partij. Ze hopen dat er een gerechtelijk onderzoek komt naar de vermeende wantoestanden. Het initiatief gaat uit van 'Covidplainte', een burgercollectief met ongeveer twintig actieve leden waaronder Véronique Dockx, bepleitster van een toegankelijk justitiesysteem. La Santé en Lutte, een actiegroep van personeel in de zorg, sloot zich bij de actie aan. Ze worden vertegenwoordigd door het Progress Lawyers Network.

Volgens Dockx liggen er nog mogelijk nog honderden klachten te wachten. Die gaan vaak over het gebrek aan materiaal, maar ook over gebrek aan personeel. "Ik heb gehoord van een dame in een rusthuis die een paniekaanval heeft gehad omdat ze zo langs moest wachten op hulp. Van iemand anders hoorde ik hoe het personeel zelf beschermende bloezen heeft gemaakt van plastic zakken. Aan al dat personeel van die rusthuizen en ziekenhuizen willen we nu het woord geven."

Volgende week dinsdag ontmoet het collectief de rechter die zal beslissen of de klacht ontvankelijk is of niet. Covidplainte verzamelt op een gelijknamige website ook extra klachten van mensen die corona-onrecht willen aankaarten. Dat kost hen verder geen geld, benadrukt Dockx. Het collectief heeft al één keer ingestaan voor de gerechtskosten. Door de klachten te bundelen, hoeft dat niet nog eens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronacrisis , covidplainte , La Santé en Lutte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni