Tussen de twee- en driehonderd mensen woonden donderdagavond de gemeenteraad van Sint-Gillis bij om er een interpellatie tegen politiegeweld te houden. Volgens de burgers trad de politie in de maand mei nog twee keer gewelddadig op in laag Sint-Gillis. Ze eisen een objectieve evaluatie van de nabijheidspolitie UNEUS.
Burgers klagen politiegeweld aan op gemeenteraden
Het eerste incident speelde zich op 1 mei af, op de hoek van de Defnetstraat en de Montenegrostraat. Daar werden voedselpakketten en maskers voor mensen in nood uitgedeeld. Volgens getuigen respecteerden de twintig aanwezigen alle maatregelen rond social distancing en droegen de meesten een mondmasker.
Volgens een getuige kwam een vijfentwintigtal agenten van de nabijheidspolitie UNEUS tussen om de coronamaatregelen te handhaven. Verschillende personen werden opgepakt, omdat ze bijvoorbeeld hun identiteitskaart niet bij zich hebben. Op het commissariaat zouden ze naakt zijn gefouilleerd en met veel mensen in een kleine cel zijn gestopt, waardoor ze geen afstand konden houden.
Op 5 mei liep het opnieuw uit de hand tussen de politie en een groep mensen, ditmaal op het Bethlehemplein. Volgens Theo Mewis, mede-initiatiefnemer van de interpellatie en bewoner van laag Sint-Gillis, zou een politieagent de bal van een spelend kind hebben afgepakt. Daarna zou hij de ouders hebben getreiterd door een briefje van vijf euro voor hun neus te houden.
Dat leidde tot schermutselingen op het plein, waarbij twee agenten gewond zijn geraakt en de politie een schot lost met een rubberkogel. Dit bevestigde burgemeester Charles Picqué (PS) tijdens de gemeenteraad.
Vierde interpellatie
Politiegeweld in Sint-Gillis is een oud zeer. Dit is al de vierde burgerinterpellatie over het onderwerp. Al in 2017 kaartte Latifa Elmcabeni van het Collectif des Madres aan dat er een probleem is met de nabijheidspolitie UNEUS. In 2018 komt 'Délégué général aux droits de l'enfant' met een rapport vol getuigenissen van minderjarigen die fysiek, psychisch of verbaal mishandeld zijn door de politie van de zone Zuid.
Ook de zoon van een gemeenteraadslid in Sint-Gillis, Cathérine François (PS), kreeg in april te maken met politiegeweld. "Ik heb twee weken tevergeefs om uitleg gevraagd bij de gemeente, schreef ze daarover op haar Facebookpagina. Vieze homo, vuile gehandicapte, naaktfouilleren... Is dit de wereld die we willen voor onze kinderen?" Nadat ze online terugschold op de politie, eisten de politievakbonden haar vertrek uit de politieraad.
Burgemeester Picqué verdedigt het optreden van de politie. "De politie moet handhaven, dat is haar taak. We moeten het objectief benaderen. De politie wordt ook met geweld geconfronteerd. Jullie kunnen toch een klacht indienen?"
"We durven niet!" roept iemand in de zaal. "Maar jullie hebben het Comité P, en slachtofferhulp... De politie krijgt altijd te horen dat ze gewelddadig zijn. Dat is niet erg motiverend," zegt Picqué. "We zijn niet tegen de politie, we hebben de politie nodig. Er zijn alleen een paar rotte appels," klinkt het opnieuw uit de zaal.
Opleiding over racisme
Concreet vragen de burgers om een objectieve evaluatie van de UNEUS-brigade. Ook vragen de aanwezigen of de betreffende ploeg een opleiding over racisme kan krijgen en of de agenten in kwestie gecontroleerd kunnen worden op bijvoorbeeld etnische profileren. Tot slot willen de burgers meedenken over de rol van de nabijheidspolitie.
Het initiatief van de burgerinterpellatie ging uit van Suleiman en zijn buurman Theo Mewis. Ook in Anderlecht en Vorst interpelleren burgers de leden van de gemeenteraad over de kwestie. "Al drie generaties hebben last van politiegeweld. Het moet stoppen," zegt Elmcabeni.
Anderlecht
In Anderlecht klonk een gelijkaardig geluid. Daar vroegen burgers om camera's in het commissariaat om eventuele misstanden te filmen. Ook pleit Martin Vander Elst, initiatiefnemer van de interpellatie, voor het gebruik van bodycams, die mogelijk het geweld doen afnemen.
Tot slot pleit hij om een monitoring van de controles die de politie doet. "Jongeren worden, vooral als ze er Arabisch uitzien of zwart zijn, meerdere keren per dag gecontroleerd zonder reden." Dit is volgens Vander Elst de oorzaak voor de spanningen in de wijk. De dialoog tussen politie en jongeren is belangrijk, benadrukt hij, maar die kan alleen verbeterd worden als racisme wordt aangepakt.
Tot zijn teleurstelling reageerde naast PTB geen enkele partij op de interpellatie. Burgemeester Fabrice Cumps (PS) ging niet inhoudelijk op de voorstellen in.
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , politiegeweld , Police Watch , black lives matter
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.