De Franstalige Mensenrechtenliga en Unia kregen samen 76 meldingen binnen over politiegeweld in de periode van de lockdown in Brussel. De klachten gaan van handboeien bij iemand omdoen terwijl daar geen reden voor is, tot discriminerende uitspraken doen of gebruik van buitenproportioneel geweld.
Ruim zeventig meldingen van politiegeweld tijdens lockdown
De gegevens werden verzameld door Police Watch, het observatorium voor politiegeweld opgericht door de vzw Ligue des droits humains (DHL), de Franstalige tegenhanger van de Liga voor mensenrechten. Doel van het initiatief is een vollediger beeld te schetsen van het aantal gevallen van politiegeweld.
Er zijn 64 meldingen binnengelopen. Het gaat om onder andere van beledigingen door de politie, gebruik van fouilleren of handboeien terwijl dat niet nodig was en slagen en verwondingen tijdens arrestaties. Op dit moment kan Police Watch nog geen extra informatie geven over de aard van de meldingen. Volgende maand wordt een rapport gepubliceerd met meer informatie.
"Heel veel gevallen blijven onder de radar," verklaart Pierre-Arnaud Perrouty, directeur van DHL. "De meeste mensen leggen geen klacht neer, omdat ze bijvoorbeeld niet durven. Het aantal officiele klachten is dus niet correct. Wij volgen daarom op en kijken wat we kunnen doen op beleidsniveau om de praktijken bij de politie te veranderen."
Meeste meldingen in Brussel
Police Watch werd vlak voor de lockdown nieuw leven ingeblazen. De feiten werden verzameld van de periode van 18 maart tot 25 mei. Er is een informatiecampagne gevoerd om mensen aan te sporen melding te maken van geweld door de politie. De meldingen kwamen voornamelijk uit Brussel, mogelijk omdat het initiatief daar het best bekend is.
Ook bij Unia kwamen de meeste meldingen uit Brussel. Het gaat om twaalf gevallen in Brussel op een totaal van dertig in het hele land. Ook die cijfers hebben betrekking tot de periode van de lockdown. Die gaan van meldingen rond de aggressieve behandeling van een Soedanese migrant - een zaak die nog loopt bij het parket - tot incidenten rond het niet-naleven van de coronamaatregelen en meldingen rond de dood van Adil.
"We vermoeden dat vooral de armere wijken getroffen worden en dat racisme een bepalende factor is"
Police Watch verzamelt getuigenissen om zo aanbevelingen te kunnen formuleren voor overheden. Ook kan de Mensenrechtenliga zo te weten komen of er bijvoorbeeld problematische politiekorpsen zijn. Ze lichten bovendien mensen in over hun rechten tegenover de politie. "We adviseren hen hoe ze het best kunnen reageren om niet in de problemen te komen, en welke documenten ze kunnen gebruiken om een klacht neer te leggen," zegt Saskia Simon, coördinatrice van Police Watch.
Simon pleit tot slot voor meer onderzoek. "We hebben het vermoeden dat het vooral de armere wijken zijn die getroffen worden. En dat racisme een grote factor is. Ook zijn jonge mensen en activisten vaker slachtoffer. Maar er is een onderzoek nodig om dat allemaal te bewijzen." Om dat onderzoek te kunnen voeren, zouden politie en parket bijvoorbeeld de klachten over politiegeweld die bij hen binnenlopen openbaar kunnen maken, stelt Simon voor.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , politiegeweld , mensenrechten , Ligue des Droits de l'Homme
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.