Bûûmplanters ontvangt jouw kerstboom in circulaire boomkwekerij

Lilith Geeraerts
08/01/2020

Het Schaarbeekse burgerinitiatief Bûûmplanters ijvert voor meer bomen in de stedelijke ruimte, en beweegt particulieren en bedrijven tot het planten van een buumpje op privéterrein. Je kan zaterdag je nog levende kerstboom in hun nieuwe kwekerij afzetten en met wat geluk krijg je hem volgende kerst terug.

Is het geen zonde dat zoveel naaldbomen, goed tegen CO2 en overmatige verhitting van de stad, teloorgaan in versnipperaars of op brandstapels eindigen na de kerstdagen? Zo dacht Yoeri Bellemans er in ieder geval over toen hij de afgelopen week op Facebook opriep om kerstbomen te verzamelen in de circulaire boomkwekerij van zijn Schaarbeekse burgercollectief Bûûmplanters.

Komende zaterdag kan iedereen tussen 10u en 12u zijn kerstboom - met wortel én pot - komen afgeven op de fabriekssite in de Francois-Joseph Navezstraat in Schaarbeek, waar de vrijwilligers van Bûûmplanters de gulle gevers zullen opwachten. Dat iedereen zijn of haar boom volgende kerst weer kan ophalen, kan niet worden gegarandeerd, "maar wat ik wel met het hart op het hand kan zeggen, is dat we er het hele jaar door zo goed mogelijk voor proberen te zorgen", belooft Bellemans. Niet alleen sparren, maar ook loofbomen en struiken zijn trouwens welkom in de participatieve kwekerij.


kaart_buumplanters

Iedereen binnen het gele gebied kan gratis bomen leveren én ophalen bij Bûûmplanters.

"Maar nu is er dus... nou, nog helemaal niets eigenlijk", lacht Bellemans. Plastic en houten bakken worden aangesleept op de betonvloer en de brakke grond om de bomen te verwelkomen die een tweede leven zullen krijgen dankzij het collectief.

Groen bloed gezocht

Noem de nieuwe kwekerij een soort 'asiel' voor struiken, bomen en klimop: iedereen die woont binnen de gele perimeter (zie kaart) kan hier een boom komen ophalen en afzetten, gratis en voor niets.

"Asiel vind ik zo'n lelijk woord", vindt Bellemans. "Ik zie het liever als een plaats waar levende planten die een meerwaarde betekenen, samenkomen. Waarom het een collectief heet? Wel, omdat we die meerwaarde graag samen met de buurtbewoners zouden beheren en verzorgen. Iedereen die dit leest en zich geroepen voelt, mag zich aanmelden bij ons." Wie van buiten de gele zone komt, kan gratis een boom komen afzetten, maar moet wel betalen voor een boompje.

De afgelopen jaren maakte het Schaarbeekse collectief naam dankzij het uitdelen van buumen - struiken, bomen, en klimop dus - aan overheidsinstanties, bedrijven en particulieren. Ze leverden op zo'n honderdtal locaties, waaronder zeven scholen. Dat doen ze via gespecialiseerde kwekerijen, die niet alleen de bekende boomsoorten kweken, maar de biodiversiteit positief beïnvloeden met uitstervende en unieke soorten. Sommige bedrijven of particulieren bestellen één boom, andere instanties laten meteen veertig buumen aanrukken om bijvoorbeeld een schoolplein te sieren.

De buumplanters trokken daarmee de nodige aandacht van Leefmilieu Brussel en andere partners, waardoor ze gratis en voor niets groen konden leveren. En sinds deze maand beheren ze dus een binnenplein aan een leegstaande fabriekssite in de Navezstraat in Schaarbeek, waar ze hun eigen circulaire, collectieve buumkwekerij zaterdag officieel op gang trappen. Alle bomen met pot en wortel én onder de twee meter hoog, zijn welkom in de kwekerij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , kerstboom , buumplanter , buumplanters , tuinafval , ophaling , Schaarbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni