Hoe ecologisch is de kerstboom die elk jaar mooi staat te wezen? Enkele Brusselse leveranciers proberen vandaag traditie en duurzaamheid zoveel mogelijk te verzoenen.
Waar kan ik een ecologisch verantwoorde kerstboom kopen in Brussel?
Sociale bioboerderij Ferme Nos Pilifs in Neder-Over-Heembeek levert al zo'n twintig jaar kerstbomen. “Door de jaren heen hebben we die verkoop altijd meer in lijn gebracht met onze gevoeligheid voor het milieu,” zegt Raphaël Carette van de afdeling ecologisch tuinieren. Zo worden hun sparren veelal biologisch gekweekt, werken ze enkel met kleinschalige Belgische producenten en gebeurt de levering zoveel mogelijk per fiets.
De boerderij stopte dit jaar ook met de verkoop van Fraseri-kerstbomen uit ecologische overwegingen, omdat voor de kweek nogal wat pesticiden nodig zijn. Vandaag zijn er drie soorten te koop: Nordmann, fijnspar en Omorika. De Nordmann is de publieksfavoriet, onder meer omdat hij zijn naalden niet snel verliest.
Hoewel je zou denken dat een kerstboom met kluit duurzamer is, klopt dat niet. Daarom zijn ze niet langer te koop bij de Ferme Nos Pilifs. “In theorie kan je hem na gebruik in de tuin planten, maar de kans is klein dat zo'n boom, met gekortwiekte wortels, de weken in je warme woonkamer gezond doorkomt,” zegt Carette.
De hoofdreden is echter dat het vervoer van kerstbomen met kluit de ecologische voetafdruk van het transport ernstig vergroot. “Onder meer doordat je ook zware hoeveelheden aarde moet vervoeren en vaak plastic zakken gebruikt om de wortels met aarde bijeen te houden.”
Kweekveld kapot
Nicolas de Biolley van L'arbre de Lëon, dat kerstbomen verkoopt op het Brugmannplein in Elsene, treedt zijn concullega bij. “Als je aarde meeneemt van het kweekveld, breng je bovendien dat veld ernstige schade toe,” legt hij uit. “Daarna moet je dus dat veld helemaal herstellen.” Dat doet de duurzaamheidsmeter verder in het rood gaan.
Ook bij L'arbre de Lëon staan Nordmann-sparren te koop, maar ook de Nobilis, die in tegenstelling tot de Nordmann een echte dennengeur afgeeft. De Nordmann haalt De Biolley uit België, de Nobilis komt van verder, uit het Franse Bretagne.
Van bij het begin, zo'n vijftien jaar geleden, was levering per fiets een absolute prioriteit voor zijn onderneming, al is dat niet altijd mogelijk of rendabel. “Bij 15 tot 20 procent van de leveringen moeten we toch met de bestelwagen uitrukken.” L'arbre de Lëon steunt via de ngo DBA ook herbebossingsprojecten in Afrika.
Dienst doen als compost
Beide leveranciers zijn bewust van de ecologische afdruk van kerstbomen. Minstens vijf jaar lang wordt veel energie gestopt in de kweek van een boom die daarna slechts enkele weken in huis staat. De Biolley nuanceert wel. “De bomen slaan tijdens hun groei-jaren wel CO2 op en kunnen na hun dood dienst doen als compost of eventueel pellets. Ze verbranden is uit den boze, dat is slecht voor het milieu.”
De Biolley wijst er ook op hoe milieuonvriendelijk alternatieven uit plastic zijn. “Volgens onderzoeken moet je zo'n plastic boom 25 jaar gebruiken om een kleinere CO2-impact te hebben dan met een echte kerstboom, plus je creëert nadien ook afval.”
Bij Ferme Nos Pilifs bieden ze een socialere en groenere optie aan: exemplaren gemaakt uit gerecycleerd hout, vervaardigd in hun maatwerkbedrijf door mensen met een beperking. “Die worden elk jaar populairder,” zegt Raphaël Carette. “We merken dat de mentaliteit langzaamaan wijzigt.”
Lees meer over: Milieu , kerstboom , La Ferme nos Pilifs , Ecologisch , Kerstmis 2024 , Brussel Kort
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.