Burleske cabarets en dragshows zijn populair in Brussel. Terwijl in andere wereldsteden het holebi-uitgaansleven op een lager pitje staat, boomt de queer cultuur in Brussel. "Het is hier magisch."
| Cabaret Mademoiselle is meer dan een dragbar. Er is ook plaats voor circusartiesten, paaldansers en slangenvrouwen.
Stilte voor de storm. In Cabaret Mademoiselle, een kleine donkere bar op de Kolenmarkt, maken ze zich klaar voor een grote verjaardagsshow. Op twee avonden tijd draaien slangenvrouwen zich in allerlei bochten, begeesteren de meest uitzinnige dragqueens het publiek en gaan jongens en meisjes strippen met struisvogelveren en andere fabuleuze attributen.
De kleedkamer puilt uit van de chique kostuums en grote pruiken, de make-updozen van de artiesten staan netjes uitgestald, de kalender is voorbereid. Cabaret leeft hier, het ademt en klopt en lokt honderden bezoekers.
Een gok
"Onze opening een jaar geleden was een gok," zegt bezieler Renaud, die als Mademoiselle Boop de avonden in het cabaret aaneen praat. "Maar het is quasi onmiddellijk een succes geworden. Nee, we hebben niet veel tijd gehad om te rusten en ons vragen te stellen. We zijn gewoon blijven gaan,” zegt hij.
"Aparte plekken voor de LGBT-gemeenschap zijn nodig, maar er is ook een nood aan plekken waar iedereen welkom is. We zijn geen concurrentie voor de klassieke gay dragbar, maar vullen elkaar aan"
Vrijdag en zaterdag vieren ze feest. En daar is reden toe. Het cabaret is springlevend in Brussel. Op een paar vierkante meter drummen de dragqueens en burleskartiesten om een plaatsje. Chez Maman, de vaste dragwaarde in Brussel, heeft er op korte tijd spannende broertjes en zusjes bijgekregen.
La Boule Rouge, een bar waar vooral draglegende La Diva Live zingt. Of Sassy Cabaret, een maandelijks feestje voor de fan van burlesk. Of Benediction, een bizar en elektro-queer underground experiment waar alle regels over gender overboord worden gegooid.
Vrijheid, zonder label
En Cabaret Mademoiselle. Van buitenaf is de plek niet meer dan een zwart gat in een rij banale huizen, maar binnenin is het magisch. Er is plek voor circusartiesten, paaldansers, strippers, dragqueens en dragkings - ja, ook vrouwen dollen met gender. "Ik heb 14 jaar opgetreden bij Maman en dat was geweldig," zegt Renaud. "Maar ik bleef wat op mijn creatieve honger zitten. Ik wilde iets nieuws, iets vrijer, iets minder klassiek."
Samen met zijn goede vriendin Charlotte vond hij een jaar geleden een plekje op de Kolenmarkt. Ze haalden de mosterd uit Parijs, waar cabarets al jaar en dag deel uit maken van het nachtleven. Het was voor het duo van primordiaal belang dat de plek open en toegankelijk zou zijn. Dat wil zeggen: geen entreegeld en geen exclusief gay-label.
"Gaybars boezemen voor sommige mensen nog angst in," zegt Charlotte. "Wij hebben minder een eenduidige stempel, dus voelen mensen zich meer op hun gemak."
"Aparte plekken voor de LGBT-gemeenschap zijn nodig, maar er is ook een nood aan plekken waar iedereen welkom is. We zijn geen concurrentie voor de klassieke gay dragbar, maar vullen elkaar aan," vult Renaud aan.
"Weet je, het is hier zo vrij," zegt Sasha, die ook bij het Cabaret werkt. "Er zijn avonden waar jongens met jongens dansen, meisjes kussen met meisjes en een heterokoppel van in de vijftig danst. En op het einde van de avond danst iedereen met elkaar. Echt geweldig."
Op een jaar tijd verzamelden Renaud, Sasha en Charlotte een creatief team van om en bij de 15 performers samen. "We willen allemaal spelen met gender, met mannelijkheid en vrouwelijkheid," zegt Renaud. "Maar uiteindelijk hebben we daar lak aan, on s'en fout."
"We willen allemaal spelen met gender, met mannelijkheid en vrouwelijkheid. Maar uiteindelijk hebben we daar lak aan, on s'en fout."
Une grande bande de fous
En zij niet alleen. De drie krijgen steeds vaker aanvragen binnen van jongens (en meisjes) die met drag willen experimenteren. Daarom zijn er sinds kort ook workshops, en zijn momenten waarop nieuwelingen hun kunsten kunnen tonen aan het publiek.
De ongedwongen, vrije sfeer lokt erg veel volk. Een ervan is Elói Barros, een portugese IT'er die pendelt tussen Lissabon en Brussel. "Ik kom elk weekend dat ik in Brussel ben en ik heb nog nooit dezelfde show gezien," zegt hij. "Het is zo'n prachtige plek die zweeft tussen drag, politieke kwesties en shows."
De bezielers zijn ook wat ondersteboven van al de roes en lof. "We doen eigenlijk gewoon onnozel, on fait des bêtises," zegt Charlotte. "Wat geweldig is dat ons team op korte tijd een familie is geworden. Het is echt magisch," voegt Sasha er aan toe. "We zijn een prachtige bende zotten, une grande bande de fous," besluit Renaud.
> Eén jaar Cabaret Mademoiselle
Vrijdag 05/10 (uitverkocht) - Zaterdag 06/10
Kolenmarkt 53, 1000 Brussel
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , lgbt , pride , drag
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.